2023. július 19., 14:23

Pellegrini szerint egy fegyveres állami szerv kikényszerítette a miniszter leváltását

Egy fegyveres állami testület kikényszerítette a minisztere leváltását – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke Ivan Šimko belügyminiszter visszahívása kapcsán.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Hozzátette, úgy tűnik, a rendőrség részben átvette az állam irányítását, a rendőrségen belül dúló háborúért és káoszért pedig Zuzana Čaputová viseli a felelősséget. A párt felszólította

az államfőt és Daniel Lipšic különleges ügyészt, hogy nyilatkozzanak állítólagos találkozójukról, melyen Lipšic feltehetően arról győzködte az államfőt, hogy Hamran István országos rendőrfőkapitányt tartsa meg a posztján.

Két és fél hónappal a választás előtt leváltani a belügyminisztert, amikor a lakosság fele a választási eredmények meghamisítása miatt aggódik, hazardírozás a lakosság bizalmával

– állítja Pellegrini.

Csodálkozik,

amiért az államfő és Ódor Lajos kormányfő ráállt Šimko leváltására, szerinte a kormányfő egyetlen komoly érvet sem mondott, ami a visszahívást igazolná, és azt zsarolással érte el egy állami fegyveres testület.

Szerinte ha Šimko marad és a rendőrségi vezetők távoznak, lett volna kikkel helyettesíteni őket.

A Hlas-SD ezért a rendőrfőkapitányt és a különleges ügyészt is bírálja, elfogadhatatlannak nevezte, hogy a főkapitány diktáljon abban a kérdésben, ki legyen a belügyminiszter.

A párt szerint ez is azt igazolja, hogy

létezik egy szűk csoport a bűnüldöző szerveknél, amely befolyásolja az állami döntéseket és az elnöki palotát, és részben a Progresívne Slovensko párt áll mögötte.

A Hlas-SD szerint Lipšic kikönyörögte, hogy az államfő Hamran mellé álljon és hívja vissza Šimkót, hogy az embereik továbbra is szabad kezet kapjanak, és azt tegyenek, amit csak akarnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.