2024. február 29., 17:16

Pellegrini szerint a V4-en belüli eltérő nézetek nem lehetnek hatással annak működésére

Peter Pellegrini, parlamenti házelnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy kritika éri Szlovákiát, mert beszélni mer arról, hogy legalább meg kell próbálni béketárgyalásokat kezdeményezni Ukrajna és Oroszország között. A szlovák parlament elnöke, a Visegrádi Négyek prágai parlamenti csúcstalálkozója után jelentette be ezt.

2024-02-29 V4 házelnökök találkozója Prága
V4 házelnökök balról jobbra: Peter Pellegrini, Malgorzata Kidawová-Bloňská, Szymon Holownia, Markéta Pekarová Adamová, Miloš Vystrčil, Hende Csaba, Ruslan Stefančuk
Fotó: TASR

Hozzátette, ha a V4 működésébe ellentmondásokat kezdenek bevezetni az egyes kormányok bizonyos dolgokról való eltérő nézetei miatt, az a vég kezdetét jelenti – tájékoztat a TASR prágai tudósítója.

Kicsit sajnálom, hogy bár a konfliktus kezdetétől fogva intenzív katonai segítséget nyújtottunk, és az elsők között voltunk, akik katonai felszereléssel segítettek, s még ma is minden rendelkezésére álló lehetséges eszközzel segítünk Ukrajnának, csak azért bírálnak bennünket, mert beszélni merünk arról, hogy meg kellene próbálni valamiféle diplomáciai megoldást találni erre a háborús konfliktusra”

– jelentette ki Pellegrini.

Hangsúlyozta, Szlovákia kezdettől fogva Ukrajna oldalán állt, de két év konfliktus után a helyzet zsákutcába jutott. Abbéli félelmének is hangot adott, hogy ha az országok csak a konfliktus katonai megoldására koncentrálnak, egy év múlva arra a következtetésre jutnak, hogy a helyzet nem változott jelentősen.

A parlament elnöke a V4-ek jövőjéről is beszélt. Szavai szerint a találkozón minden politikus megerősítette, hogy továbbra is szeretnének ezen a szinten együttműködni.

Szerinte egy sajátos régióról van szó, amelynek hangját jobban kellene hallatni Európában.

Mint mondta, a V4-et azért alapították, hogy egységes véleményeket teremtsen ott, ahol meg lehet találni a közös hangot. Annak azonban, ha valamiben nem értenek egyet, bár minden ország elmondhatja a saját véleményét, soha nem lehet következménye az egész koncepció működésére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.