2021. március 3., 20:32

Pellegrini szakértői kormányt sürget a választásokig

Az egész kormánynak le kell mondania, és az előrehozott választásokig szakértői kormánynak kellene vezetnie az országot. Ezt Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD párt elnöke és parlamenti képviselő jelentette ki. A parlamenten kívüli KDH támogatja a kormány átalakítását, az előrehozott választásokat viszont csak végső esetben tudja elképzelni. A mozgalom szerint a kormány bukása tovább súlyosbítaná a helyzetet. Sólymos László, a parlamenten kívüli Most-Híd párt elnöke megállapította: Igor Matovič (OĽANO) kormányfő világjárvány nélkül is válságba vezette volna az országot.

Peter Pellegrini Hlas-SD
Fotó: TASR
A kormánykoalíciónak nincs ideje arra, hogy a járvány miatt veszélybe került életeket mentse, de elég ideje van a belső ellentétekre. Nincs energiája arra, hogy elmagyarázza az embereknek az új higiéniai szabályokat, de van elég energiája, hogy az egymásnak intézett sértegetésekkel fárassza az embereket. Nincs bátorsága ahhoz, hogy vállalja a felelősséget a teli temetőkért, de elég bátorsága van, hogy a kormány bukásával fenyegetőzzön”

– állapította meg Pellegrini az állásfoglalásában, amelyet a szóvivője, Patrícia Medveď Macíková bocsátott a TASR rendelkezésére.

A KDH szerint a kormány minden nap bizonyítja, hogy nem tud megbirkózni az ország irányításával, és ezzel okot ad a kormány mélyreható átalakítására. A KDH támogatja a kormány átalakítását. Az előrehozott választásokkal kapcsolatban Stano Župa, a mozgalom sajtóosztályának munkatársa azt közölte, hogy a kormány bukása szerintük tovább súlyosbítaná a jelenlegi helyzetet.

Sólymos szerint Szlovákia legnagyobb szerencsétlensége, hogy a járvány idejére egy olyan kormányfőt kapott,

akinek a saját politikai támogatottsága mindennél fontosabb. Most is játszmázik, amikor a kórházak megteltek, amikor több mint száz ember hal meg naponta”.

Matovič szerinte csak azért juthatott idáig, mert Richard Sulík, az SaS elnöke és Veronika Remišová, a Za ľudí vezetője ezt megengedte neki. „Szlovákiát az oroszbarát országok közé sorolta, meglékelte az európai intézetekbe vetett bizalmat, megalázta saját minisztereit, koalíciós partnereit, és az egész hazai tudóstársadalmat” – közölte Sólymos a közösségi oldalán. Hozzátette: a tetteivel kormányválságot idézett elő, és tovább mélyítette a feszültséget a társadalomban.

A Smer-SD párt az állásfoglalásában azt közölte, hogy egyes politikusoknak tíz év után sem sikerült megérniük, és veszélyessé váltak az ország számára.

Teljes tragédia nézni, hogy mit művel Matovič kormánya, mikor naponta több mint 100 ember hal meg a COVID-19-ben. Ezt már nem is lehet kommentálni. A történelem megismétli önmagát. Egyes kormányon lévő politikusoknak, tíz év után sem sikerült mentálisan fölfejlődniük, épp ellenkezőleg. Sőt, a koalíciós partnereiket is el tudták sodorni, és veszélyessé váltak az egész ország számára”

– közölte Ján Mažgút, a párt szóvivője.

Megosztás
Címkék