2024. április 2., 17:50

Pellegrini nem aggódik a kormány és a pártja stabilitása miatt

Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke nem aggódik amiatt, hogy ha megválasztanák államfőnek, gond adódhat a kormány vagy pártja parlamenti frakciójának stabilitásával.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Kedden a közösségi hálón kijelentette, pártja egészen a következő parlamenti választásig megbízható támasza lesz a kormánykoalíciónak.

Ha bizalmat szavaznak nekem az emberek, nem olyan államfő leszek, aki kritikátlanul csodálja a kormányt. Hanem méltó és együttműködő partnere, aki a néptől kapott felhatalmazást

– jelentette ki Pellegrini.

A külpolitikával kapcsolatban leszögezte, nem engedi meg, hogy Szlovákia elveszítse vétójogát az Európai Unióban, és nem akarja átvenni a kormánytól a külpolitika irányításával kapcsolatos jogköröket sem.

A kormánytól azt várja, hogy tartsa tiszteletben az államfő álláspontját is, és egységes külpolitikai irányvonalat képviseljenek. Pellegrini azt is leszögezte, sosem fogja kérni az európai intézményektől, hogy állítsák le a Szlovákiának nyújtott uniós támogatások folyósítását.

Pellegrini visszautasítja azt az állítást, hogy megválasztása veszélybe sodorná az ország külpolitikai irányultságát.

Szlovákia mélyen beágyazódott az Európai Unióba és a NATO-ba, de ez nem jelenti azt, hogy mindenre csak bólogatni fog, amit a partnerei diktálnak

– tette hozzá.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.