2023. november 12., 16:20

Pellegrini megerősítette: foglalkoztatja az államfői tisztségre való jelölés

A Markíza kereskedelmi tévécsatorna vasárnapi Testre szabva című vitaműsorának Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök és Richard Sulík pártvezér (SaS), ellenzéki képviselő volt a vendége.

Nem értenek egyet sok dologban
Peter Pellegrini - Richard Sulík
Fotó: TASR/ma7

Pellegrini nem titkolta, hogy fontolgatja esetleges indulását az államfői posztért. Közeleg annak az ideje, amikor ezt a szándékát be kell majd jelentenie.

Mint fogalmazott:

Tartsák tiszteletben, hogy hivatalosan még nem született erről döntés, de nem fogom az időt húzni."

Egyben felhívta a figyelmet, hogy közeleg annak az időponjtja is, amikor a házelnökként ki kell írnia az elnökválasztás időpontját. Arra mindenképp ügyelni szeretne, hogy egyetlen megyében se legyen akkor tavaszi szünet.

Richard Sulík nehezményezte, hog Pellegrini egyelőre nem jelezte indulási szándékát. A választók bizalmával történő egyfajta játszadozásnak nevezte a dolgot.

A műsorban terítékre került a kormányprogram is. Pellegrini szerint a Hlas-SD-nek a választási kampányban megfogalmazott elképzeléseiből 95 százalék bekerült a programba.

Richard Sulík azonban megjegyezte, hogy kimaradt a 13. nyugdíj bevezetésével kapcsolatos ígéret.

Önök tudatosan becsapták a választóikat"

- hangsúlyozta.

Pellegrini erre azzal reagált, hogy a 13. nyugdíj 2024-ben kerül bevezetésre. Az idén a nyugdíjasoknak egyszeri összeget fognak kifizetni.

A házelnök megrősítette, hogy a Ľuboš Blaha parlamenti alelnök leváltására kezdeményezett rendkívüli parlament ülést november 14-re összehívta, de nem szavazzák meg az ülés napirendjét. Megjegyezte, hogy Blaha elismerte, hogy hibát követett el.

A vitában szóba került a belügy keretében történt személycserék kérdése is. Pellegrini teljes támogatásáról biztosította Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminisztert.

A miniszter úrnak a saját embereit kell maga mellé vennie, mivel az egész tárcáért ő viseli a felelősséget"

- jegyezte meg.

A liberálisok vezére a hatalom arroganciáját emlegette. Bírálta, hogy olyan embereket mentettek fel a szolgálat alól, aki megkapták a védett bejelentők státuszát.

Mi szabad kezet adtunk a rendőröknek, sekit nem menesztettünk , nem csináltunk efféle tisztogatásokat"

- hangsúlyozta Sulík.

Pellegrini egyelőre nem kapott tájékoztatást arról, ki lesz a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) új vezetője. Mint megjegyezte: tiszteletben tartják a miniszterelnök jelölését. Az ezzel kapcsolatos törvénymódosításokat azonban nem fogja támogatni. Az országos rendőrfőkapitányi tisztségbe jelölt lehetséges személyekről sincs tudomása. Nem került szóba egyelőre a Speciális Ügyészi Hivatal jövőjével kapcsolatos döntés sem.

Erről Sulík úgy vélekedett, hogy a kormánykoalíció mindent megtesz annak érdekében, hogy lecserélje Daniel Lipšic speciális ügyészt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.