2024. április 7., 12:35

Pellegrini lemond a Hlas-SD elnöki tisztségéről és párttagságáról

Az elnökválasztás győztese, Peter Pellegrini lemond a Hlas-SD elnöki tisztségéről és párttagságáról. Párton kívüli elnök akar lenni. Ezt a TA3 A politikában című vasárnapi vitaműsorában jelentette ki.

Békességóhajtás
Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Azt még nem árulta el, hogy ki fogja őt felváltani a poszton. Kijelentette, hogy együttműködik a kormánnyal a polgárok megsegítésében. Ha az alkotmánysértő módon jár el, akkor elnökként kötelessége lesz felszólalni - mondta.

Lemondok az elnöki posztról is, és lemondok a Hlas-SD tagságomról is, hogy tiszteletben tartsam az íratlan hagyományt"

- jegyezte meg. Nem aggódik a párt jövője miatt, és nem lát okot arra sem, hogy a pártot összekösse más tömörüléssel. Bízik abban, hogy a párt kiállít egy alkalmas jelöltet, akit a kongresszuson jóváhagynak. A párt alelnökei vagy vezérigazgatói közül fognak valakit jelölni.

Továbbra is garantálni kívánja a kormánykoalíció stabilitását és azt, hogy a Hlas-SD miniszterei  készek teljesíteni programját.

Kifejtette, hogy a koalíciónak meg kell állapodnia a parlament elnöki posztjának az utódlásáról is. Véleménye szerint az új elnök június 15-re tervezett beiktatásáig minden megoldódik.

Jelezte, hogy hivatalba lépése után konstruktív kapcsolatot szeretne kialakítani a kormánnyal. Támogatni kívánja abban az igyekezetében, hogy segítse az embereket és lépéseket tegyen az ország jobb jövője érdekében.

Ahol a kormány eltér ezektől a dolgoktól, vagy olyasmit szeretne tenni, ami ellentétes az alkotmánnyal, ott elnökként kötelességem lesz felszólalni"

- hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ő is üdvözölné, ha hivatalba lépése után mielőbb találkozna mindhárom legfőbb közjogi méltóság.

Pellegrini végzetül köszönetet mondott minden polgárnak, aki élt szavazati jogával, és méltatta a magas választási részvételt. Szerinte az eredmények azt is mutatják, hogy az emberek már nem szégyellik a véleményüket. Győzelme egyben azt is jelenti, hogy az emberekkel szemben nagy kötelességgel tartozik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.