2023. december 5., 14:13

Pellegrini januárban hirdeti ki az államfőválasztás időpontját

Peter Pellegrini (Hlas-SD) januárban hirdeti ki a jövő évi közvetlen államfőválasztás időpontját – ezt kedden jelentette be a házelnök.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová államfő megbízatása június 15-én telik le, az elnökválasztás első fordulóját legkésőbb 60 nappal előtte meg kell tartani.
A végső dátum tehát 2024. április 13-a.

Az államfőt öt évre, közvetlenül választja a lakosság. Az induláshoz 15 parlamenti képviselő támogatása, vagy 15 ezer támogató aláírás szükséges. A jelöléseket legkésőbb az államfőválasztás hivatalos kihirdetését követő 21. napon lehet leadni.

Eddig Ján Kubiš és Ivan Korčok volt külügyminiszterek, valamint Beáta Janočková, a Kirekesztett Szülők Jogaiért Kezdeményezés alapítója jelentette be hivatalosan az indulását. Felmerült, hogy indul Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke is. Zuzana Čaputová már bejelentette, hogy nem pályázik újra a posztra. Pellegrini hivatalosan nem erősítette meg, hogy ő is indul az államfőválasztáson.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.