2023. október 6., 08:16

Pellegrini emeli a tétet

Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke még nem egyezett meg Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével a kormányalakításról. Kemény tárgyalásokra számít, a Hlas-SD több minisztériumot kér magának. Pellegrini erről a közmédia (RTVS) egyik műsorában beszélt csütörtökön, hozzátette, még mindig elképzelhető a négyes koalíció is.

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Azt is elárulta, egyelőre csak négyszemközt beszélt Ficóval, tárgyalódelegációkat nem hoztak létre. „Még nem jutottunk el addig a pontig, hogy a Hlas-SD elnökeként az alelnökökkel azt javasoljam a pártban, szavazzuk meg a Smer-SD-vel való koalíciókötést. Előzetes megállapodás sincs erről” – szögezte le.

Konkrét posztok elosztásáról állítása szerint még nem tárgyalt Ficóval, de leszögezte, a Hlas-SD-nek számos tapasztalt politikusa van, akik alkalmasak a minisztériumok vezetésére. A szociális ügyi tárcát és az egészségügyet említette, de a Hlas-SD vállalná a régiófejlesztést és a fegyveres testületeket is.

Pellegrini kijelentette, ha a Hlas-SD vállalná a négyes koalíciót a Progresívne Slovenskoval (PS), az SaS-szel és a KDH-val, nagyon kedvező, sőt nagyvonalú ajánlatot kellene kapnia, mert egy négyes koalíció mindig kockázatosabb, mint hármasban kormányozni, sokkal több lehet a nézetkülönbség az eltérő értékrendek miatt. Például a PS-nek és a KDH-nak meg kellene egyeznie, hogy kulturális-etikai kérdéseket nem nyitnak meg. Milan Majerský, a KDH elnöke csütörtökön tárgyalt Robert Ficóval, utána kijelentette, sem a PS-szel, sem a Smer-SD-vel nem tudja elképzelni a kormányzást.

Pellegrini a napokban találkozik Michal Šimečkával és Richard Sulíkkal, a PS, illetve az SaS elnökével.

Andrej Dankóval, az SNS elnökével még nem tárgyalt. Dankónak azt kellene garantálnia, hogy együtt tudja tartani a frakcióját és biztosítani a tíz képviselője támogató szavazatait. Ha nem, Pellegrini szerint a KDH stabilabb koalíciós partnernek tűnhet. Viszont rámutatott, hogy Majerský a Ficóval való találkozó után már kijelentette, elképzelhetetlen a Smer-SD-vel való kormányzás.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.