2022. április 6., 13:32

Pellegrini bírálja a harcjárművásárlást

Drágán veszünk páncélozott harcjárműveket – vélekedik Peter Pellegrini független parlamenti képviselő, a parlamenten kívüli Hlas-SD párt elnöke. 

patria amvxp
Fotó: Wikipedia
A finn gyártó harcjárműve többféle felépítménnyel is szerelhető

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy Szlovákia Finnországban gyártott, Patria típusú, 8x8-as páncélozott modulrendszerű járműveket fog vásárolni.

Az északi gyártó különböző harcjárművei egyebek mellett Horvátországban, Lengyelországban, Szlovéniában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Svédországban és az Egyesült Arab Emirátusokban is hadrendben vannak.

Szlovákia 76 járművet vásárol, összességében 447 millió euró értékben. Pellegrini felszólította Eduard Heger miniszterelnököt, és Igor Matovič pénzügyminisztert, állítsák le a szerződés aláírását mindaddig, amíg nem bizonyosodik be annak hatékonysága.

Pellegrini elmondta, a szlovák Konštrukta Defence az ő miniszterelnöksége idején tárgyalásokat folytatott a finn gyártóval, közösen gyártottak volna egy Vydra nevű járművel, mely hasonló paraméterekkel rendelkezett volna, mint a most vásároltak.

Azonban ezt az akkori ellenzék élesen bírálta, így nem terjesztette a kormány elé.
"Most 670 ezer euróval drágábban vásárolunk harcjárműveket annál, mint amibe a Vydra került volna" – mondta Pellegrini, aki amiatti aggodalmának is hangot adott, hogy nem látja, a hazai fegyvergyártók hogy tudnának bekapcsolódni a folyamatokba.

Pellegrini kétségbe vonta a Patria kompatibilitását a NATO fegyverrendszereivel, ez az érv azonban nem helytálló. 

Jaroslav Naď védelmi miniszter elutasította a Hlas-SD bírálatát. Mint elmondta, a szlovák hadiipar 40 százalékban van bevonva a projektbe, de a szerződés lehetővé teszi ennek emelését akár 60%-ig. Kitart amellett is, hogy a jelenlegi vásárlás olcsóbb, mint Pellegirini javaslata. "Ők 4,8 millióért vették volna, ÁFA nélkül, kommunikációs rendszerek nélkül, ami további félmillió euróba kerül. Mi 4,62 millióért vásároljuk, kommunikációs rendszerekkel egyetemben" – mondta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.