2024. január 27., 15:50

Pellegrini: Az EB észrevételeinek egy része bekerül a Btk. módosításába

Az Európai Bizottság (EB) észrevételeinek egy részét a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításába is beépítik.

Brüsszeli forgatókönyv szerint
Tomáš Valášek-Peter Pellegrini
Fotó: TASR/ma7

Az EU pénzügyi érdekeinek védelme nem fog gyengülni. Az RTVS Szombati párbeszédek című vitaműsorában ezt Peter Pellegrini (Hlas-SD), a parlament elnöke jelentette ki. Tomáš Valášek, a Progresszív Szlovákia (PS) ellenzéki képviselője helyrehozhatatlannak és jóvátehetetlennek tartja a törvényjavaslatot.

"Készülnek a módosítások, amelyek az Európai Bizottság és a legfőbb ügyész észrevételei alapján is javítanak a törvénytervezeten"

- mondta Pellegrini. Megjegyezte, hogy az ellenzéki képviselők szándékosan hosszabbították meg a gyorsított eljárásról szóló javaslat vitáját, amely csaknem 13 napig tartott. Az obstrukció mellett az ellenzék szerinte politikailag is felhasználta a kérdést, hogy tüntetéseket szervezzen.

Úgy gondoljuk, hogy ez a törvényjavaslat, ahogyan előterjesztették, helyrehozhatatlan és jóvátehetetlen. Arra kérjük a koalíciót, hogy vonja vissza"

- reagált Valášek. Kifogásolta a törvényhozási eljárás lerövidítését és az első olvasat vitájának 20 órára való csökkentését. A jogszabály szerinte ezen lépések miatt az Alkotmánybíróságon fog kikötni.

Az Ukrajnának nyújtott segélyek esetében a parlament elnöke szerint fontosak a tettek.

Szlovákia továbbra is Ukrajna fontos partnere, és segít, ahol tud. Emellett a továbbiakban nem küldünk fegyverrendszereket a saját raktárainkból az ukrán hadseregnek"

- hangsúlyozta Pellegrini, hozzátéve, hogy Ukrajna szuverén állam, és joga van a területi integritáshoz.

Valášek üdvözli, hogy a szlovák kormány nem blokkolja az Ukrajnának szánt 50 milliárdos uniós segélyt. Ha Ukrajnának sikerül ellenállnia az orosz agressziónak, szerinte Kelet-Szlovákia érdeke, hogy a kölcsönös kapcsolatokból profitáljon. Kritizálta Robert Fico (Smer-SD) kormányfő beszédét az ukrán helyzetről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.