2023. október 22., 15:33

Pellegrini: A koalícióban nem káderezzük egymás jelöltjeit

A közszolgálati RTVS 5 perccel 12 előtt című  vasárnapi politikai vitaműsorának két pártvezér: Peter Pellegrini (Hlas-SD) és Milan Majerský (KDH) volt a vendége.

Enyhe vita
Peter Pellegrini - Milan Majerský
Fotó: TASR/ma7

Pellegrini, reagálva Zuzana Čaputová  államfő kifogására, kifejtette, hogy a Smer-SD, Hlas-SD és az SNS koalícióban az egyes partnerek nem káderezik egymás jelöltjeit.

Mint ismeretes, Čaputová elutasította az SNS jelöltjének, Rudolf Huliak képviselőnek a kinevezését a környeztvédelmi tárca élére.

A KDH elnökét viszont zavarja ez a jelölés. Pellegrini szerint ezt a problémát az SNS vezérének, Andrej Dankonak, Zuzana Čaputovának és Robert Ficonak, a leendő kormányfőnek közösen kell tisztáznia. A Hlas-SD elnöke egyelőre senkivel sem tárgyalt egy B-tervről, tudomása sincs róla, hogy létezik ilyen, és ezért nem is tudja megerősíteni, hogy felmerült-e egy másik jelölt személye.

Pellegrini jelezte, hogy szeretnék bevezetni a teljes értékű 13. nyugdíjat, amelynek értéke a nyugdíjak átlaga lenne.

Felvetődött a leendő országos rendkörfőkapitány személyének kérdése is, de egyelőre a koalíciónak nincs jelöltje erre a tisztségre, nem is tárgyaltak még róla. Mindenesetre a Hlas-SD elnöke örömmel venné, ha egy professzionális rendőr lenne az illető.

Majerský fontosnak tartja, hogy a kormány ne avatkozzon a rendőrségi nyomozásokba és szeretné, ha a speciális ügyészség továbbra is működne.

Az ügyvezető kormány címére is mondott több kritikus mondatot. Úgy vélekedett, hogy a távozó kabinet nem szentelt kellő figyelmet a kelet-szlovákiai földrengésnek  és semmilyen pénzt nem különített el a károsultak megsegítésére. Reményét fejezte ki, hogy a hivatalba lépő kormánynak gondja lesz erre.

Pellegrinit meglepte, hogy  az EP szocialista frakciója leállította a Hlas-SD felvételének folyamatát a tömörülésbe. Nem tud arról, hogy pártjának politikája  eltávolodott volna a szociáldemokrata értékektől. Ezt a döntést korainak tartja csak azon a címen, hogy az SNS is belépett a kormányba, miután korábban már tagja volt egy ilyen koalíciónak és legitim módon került a parlamentbe.

A pártvezér egyúttal azt is megerősítette, hogy a koalíció számára kizárólag a kormányprogramban leszögezett célkitűzések lesznek a mérvadóak, ami Szlovákia EU- és a NATO-tagságára is vonatkozik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.