2021. június 29., 18:00

Összezárt Matovič mögött a koalíció: a volt kormányfő minden erejével az állampolgárok életének megóvásán dolgozott

A kormány nem támogatja a parlamenti képviselők egy csoportja által Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az ezzel kapcsolatos állásfoglalást keddi online ülésén fogadta el a kabinet.

Fotó: TASR

A Matovič ellen benyújtott bizalmatlansági indítványra a kormány úgy tekint, mint az ellenzék célzatosan populista lépésére. Az állásfoglalás szerint az ellenzéki politikusok a feszültség fokozására, a rend megzavarására és a társadalom destabilizálására használják ki a világjárvány okozta válságot.

A kormány szerint a volt miniszterelnök a Smer-SD és a Hlas-SD pártok évekig tartó kormányzása után magas államadósságot, alulfinanszírozott egészségügyet és "megdézsmált" állami tartalékalapot örökölt. Igor Matovič kormánya az első pillanattól kezdve intenzív harcot folytatott a lakosok egészségének és életének megóvásáért, míg az ellenzék folyamatosan kétségbe vonta az elfogadott óvintézkedéseket, egyes képviselők nyilvánosan megszegték azokat, tudatosan és célzatosan hozzájárulva ezáltal a társadalmi feszültségkeltéshez.

A kormány állásfoglalásában kitért a Szputnyik V vakcina vásárlására is.

Ezzel kapcsolatban a kabinet emlékeztetett: amikor Szlovákia szerződést kötött az orosz vakcinára, az Európai Unió minden tagállamában hiány volt a védőoltásokból, naponta mintegy száz ember halt bele a COVID-19 betegségbe, és az elismert ügynökségek közvélemény-kutatásai szerint nagy volt az érdeklődés a Szputnyik V iránt. Az adott pillanatban az orosz vakcina beszerzése tűnt a legelérhetőbb megoldásnak a válsághelyzetre.

A kormány állásfoglalása szerint Igor Matovič magatartása, aki minden erőfeszítésével a szlovák állampolgárok életének és egészségének megóvására, valamint a gazdasági károk minimalizálására törekedett, éles ellentétben van azzal, amit a parlamenti ellenzék állít.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!