2022. november 25., 15:00
Frissítve: 2022. nov. 25. 18:02

Összeomlóban az egészségügy: Az ország legnagyobb kórháza december 1-től egyetlen tervezett műtétet sem hajt végre

Az érsekújvári és az eperjesi kórház után Szlovákia legnagyobb kórháza, a pozsonyi egyetemi kórház is bejelentette, december 1-től egyetlen tervezett műtétet sem hajtanak végre az orvosok felmondása miatt.

pozsonyi egyetemi kórház
Fotó: TASR/AP
A besztercebányai gyermekkórház is törölte a tervezett kórházi ellátásokat, mivel 93 orvosa közül 48 beadta a felmondását. December 1-től csak az akut műtéteket tudják elvégzeni. A besztercebányai Roosevelt Kórházban 128 orvos, főleg sebész és aneszteziológus nyújtotta be felmondását. Ezért már elkezdték tájékoztatni a műtétre váró betegeket arról, hogy a december elejére tervezett műtéteiket halaszthatják.  
Bővül a lista, immár a poprádi kórház is sajtóközleményben tudatta, december 1-től határozatlan ideig az összes tervezett beavatkozást elhalasztják. Várhatóan az összes állami tulajdonban lévő kórház így tesz majd.
Sorba érkeznek a bejelentések az ország egyetemi kórházaiból. Érsekújvár, Eperjes és a pozsonyi kórház után most a nagyszombati intézmény közölte, határozatlan ideig "csak korlátozott számban" hajtják végre a tervezett műtéteket.

Mivel jövő héten több száz orvosának felmondási ideje lejár, a pozsonyi egyetemi kórház ma közölte, december elsejétől képtelenek lesznek biztosítani a tervezett műtétek elvégzését, határozatlan ideig csak akut eseteket operálnak majd. 

A kórház vezetősége közölte, november 30-ával 470(!) orvosának felmondási ideje telik le, így a kórház megszokott működése ellehetetlenül. 

A kórház szóvivője, Eva Kliská elmondta, tegnap megkapták az egészségügyi minisztériumtól az irányelveket arra vonatkozóan, december elsejétől milyen működésre térjenek át. Hozzátette, már folyamatban van a műtétre váró betegek értesítése. 

Hogy értsük a nagyságrendeket, Kliská arról tájékoztatott, a pozsonyi egyetemi kórházban naponta mintegy 160 műtétet végeznek el. Ezek nagy része tervezett beavatkozás (160-ból átlagosan 130).

Péntekig bezárólag 477 felmondást regisztrálnak az egyetemi kórházban. „31-gyel kevesebbet, mint korábban, ennyi orvos ugyanis visszavonta a felmondását" - tette hozzá Kliská. Az UNB több válságtervet is kidolgozott, de arra figyelmeztet, hogy nehéz lesz fenntartani a működést, ha távozik 470 orvos. „Ha ez bekövetkezne, akkor például csak akut esetben tudnánk elvégezni a műtétet" - magyarázta a szóvivő.

Az UNB közölte, reméli, sikerül megállapodnia a kormánynak és az orvosoknak.

Ha mégsem, akkor megvárjuk az egészségügyi minisztériumnak a tervezett beavatkozások felfüggesztéséről szóló döntését, ezután tájékoztatjuk a december 1-je után tervezett műtétre váró pácienseket a műtét elhalasztásáról"

- tette hozzá Kliská.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.