2021. augusztus 7., 18:40

Őry Péter: Szlovákia ismét szembemegy saját kisebbségével

Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökségének tagja, Csallóközcsütörtök polgármestere volt a szombat délután, a Hír TV csatornán sugárzott Európai Híradó egyik vendége, aki elsőként a Minority SafePack – Kisebbségvédelmi Mentőcsomag polgári kezdeményezés bírósági keresetével kapcsolatos, meglepő szlovákiai hivatalos reakcióról számolt be.

Őry Péter HírTV
Őry Péter a Hír Tv adásában beszélt a visszás szlovákiai döntésekről
Fotó: youtube

A Déri Stefi által vezetett műsorba online módon bekapcsolódó Őry elmondta, Szlovákia az Európai Bizottságot támogatja abban a perben, amelyet a polgári kezdeményezés indított amiatt, hogy a Bizottság elutasította a több mint egy millió EU-polgár által támogatott javaslatokat. Hozzátette,

az ilyen, önkéntes támogatás a hivatalos Pozsony részéről nem először jelenik meg az EU Bizottsága mellett akkor, amikor a kisebbségi jogok szélesítése ellen lép fel a hivatalos Brüsszel.

Őry sajnálkozva állapította meg, hogy

a szlovákiai magyarságnak immár hozzá kell szoknia az ehhez hasonló, ellene irányuló apró kormányzati lépésekhez, hiszen Pozsony a felszínes gesztusok ellenére gyakran szembemegy a magyar kisebbség érdekeivel.
Az MKP politikusa beszámolt az elmúlt hét visszás, a magyar kisebbséget érintő ügyéről is, mely során Ivan Korčok szlovák külügyminiszter élesen kritizálta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének somorjai beszédét. Őry kiemelte, hogy a szlovák külügy nem vesz tudomást arról, hogy a Kövér-beszédben említett kitelepítések és a Beneš-dekrétumok okozta jogfosztás máig lezáratlan szakaszt jelentenek a magyarság történetében.

Hozzátette,

bár a pozsonyi kormány kiváló államközi kapcsolatokról beszél, megfeledkezik arról, hogy a Kárpát-medencei magyarság egy közös egységet alkot, így az államok közötti kapcsolattal párhuzamosan a nemzetek közötti kapcsolatok problémás kérdéseit is rendezni kell!

A műsorvezetőnek a három szlovákiai párt egyesülésével kapcsolatos kérdésére

Őry kifejezte a reményét, hogy ősszel már olyan lépésről lehet majd beszélni ez ügyben, amely eredményeképpen még közelebbivé, még elérhetőbbé válik a magyar kisebbség parlamenti képviselete.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.