2021. október 27., 16:46

Olyan vagyonuk van, amiről a legtöbben csak álmodni merünk. Megéri politikusnak lenni!

Anyagilag mindenképpen kifizetődő, ha az ember belép a nagypolitikába. Erről árulkodnak a politikusok vagyonbevallásai is, amit minden évben kötelezően be kell nyújtaniuk a parlamentbe.

Caputova-Heger-Kollár
Zuzana Čaputová, Eduard Heger és Boris Kollár
Fotó: TASR/ma7

A vagyonbevallásban leírják, milyen ingatlanaik vannak, milyen autóval járnak, de azt is, mennyit kerestek. A nyilatkozatok azonban nem teljesek, ezért a polgárok nem minden vagyonról szerezhetnek tudomást, hiszen családtagjaikon, cégeken keresztül is birtokolnak értékeket. Lássuk, mire futja nekik!

A legjobban kereső

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök 157 598 € jövedelmet vallott be. Ennyit egyik politikus sem keres. Az államfőnek van szántóföldje és hétvégi háza Bazinban, családi háza szintén Bazinban, ahol lakik és egy 2015-ös Fordja. Két jelzálogkölcsönt fizet, az egyiket 2018-tól fizeti a lakásra, a másikat 2014-től a hétvégi házra.

A londoni albérlő 

Štefan Holý a kormány alelnöke, szürke eminenciása, vagyonnyilatkozatában 55 129 € jövedelmet tüntetett fel. A kormány egyik legkevésbé ismert tagjának van egy családi háza Nagyszombatban, telkei Újbányán és 2010 óta van jelzálogkölcsöne. Azt is beismerte, hogy 2019 óta egy lakást bérel Londonban. 2019-ben egy Mercedest, 2018-ban pedig egy BMW-t vett.

A farmtulajdonos

Richard Sulík gazdasági miniszter bevétele 56 383 € volt. A napokban derült ki, hogy félmillió euróért egy farmot vásárolt Ausztráliában. Pozsonyban három lakásnak is a tulajdonosa, ebből kettő a legdrágábbnak számító Óvárosban, egy pedig a lukratív Vinohrady városrészben található. Ezen kívül Aranyosmaróton is van egy családi háza és 2014-ben egy BMW-t vásárolt.

Az ingatlankirály

Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter jövedelme tavaly csak 9 880 €-ra rúgott, de szegény embernek még véletlenül sem mondható. Sőt, a miniszterek közül az egyik legvagyonosabb. Van egy étterme és családi háza Dévényben, egy családi háza Nagybossányban (Veľké Bošany), hétvégi háza Dóvalon és háza a horvátországi Brist városában. Bevallotta azt is, hogy van egy motorcsónakja és két értékes művészeti alkotása is.

A vagyontalan

Igor Matovič pénzügyminiszter bevallott jövedelme 62 634 €. 2020-ban miniszterelnök volt, de akárcsak az elmúlt években, ezúttal sem tüntetett fel a fizetésén kívül szinte semmit a vagyonbevallásában. Arról sem számol be, hogy abban a nagyszombati házban él családostul, ami a felesége nevén van.

A belga

Veronika Remišová, befektetésekért felelős miniszter tavalyi jövedelme 63 385 € + 1 036 € volt. Igazán nincs oka panaszra, ami az ingatlanokat illeti. Pozsony-Óvárosban is van két lakása, meg Dévényújfaluban is van egy. És ezenkívül egy hétvégi házzal is büszkélkedhet. Hab a tortán, hogy a belgiumi Etterbeek városában is tulajdonosa egy lakásnak. BMW-vel jár és 2011 óta van jelzáloghitele.

Az aranyember

Milan Krajniak, munkaügyi miniszter tavaly 58 137 €-t keresett. Neki is két lakása van Pozsony-Óvárosban, de bevallotta azt is, hogy értékes képzőművészeti tárgyakat is birtokol, bankbetétje is van, de pénzét aranyba is fekteti. Egy Hondával közlekedik.

A veterán Ford tulajdonosa

Andrej Doležal közlekedési miniszter 49 140 € jövedelemhez jutott. A Pozsonyhoz tartozó Oroszváron van lakása, és hétvégi házal is büszkélkedhet. Egy 1965-ös gyártású Ford autó tulajdonosa. Nem titkolta el azt sem, hogy vannak képei, elektronikus eszközei és jelzálogkölcsöne is, méghozzá 2019-től.

A motoros

Roman Mikulec belügyminiszter 82 652 €-t keresett és bár a karórájával vált ismertté, a vagyonbevallásában ezt nem tünteti fel. Dévényújfaluban van háza és 2014-ben vett egy BMW motorkerékpárt is. Vannak részvényei, életbiztosítása és 2018-tól jelzálogkölcsöne is.

A pozsonyhidegkúti

Eduard Heger kormányfő 64 239 € fizetést vallott be. Bár a kormány legfontosabb tagja, vagyona nem tetemes. Pozsonyhidegkúton van két lakása, az egyikben él a családjával. Egy cégben is résztulajdonos és 2005-ben és 2016-ban vett fel jelzáloghitelt.

Plusz 2 lakás Mallorcán

Boris Kollár, a parlament elnöke a legvagyonosabb politikusok egyike. Bár fizetése „csak” 37 585 € volt, panaszra igazán nem lehet oka. Beismerte, hogy van lakása és két családi háza Pozsony-Óvárosában. De van egy családi háza Gombán is, és az osztrák Bergben nyaralója. A thajföldi Koh Samui szigetén is van egy háza, Dubajban is van épülete és az idén két lakást vett Mallorcán. Értékes művészeti tárgyakat, órákat és ékszereket is birtokol. 

Kettő+egy

Peter Pellegrini, a Hlasu-SD bevallott jövedelme 49 903 €. Az exkormányfő két lakásról és egy nyaralóról számol be vagyonnyilatkozatában. A lakások Pozsonyban és Besztercebányán vannak, garázs is tartozik hozzájuk.

Máséban lakik

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke 39 312 € + 6 960 € jövedelmet vallott be. Két lakás tulajdonosa Zólyomszászfaluban, az egyik a volt feleségével közös tulajdonban van. Jelenleg más személy tulajdonában lévő lakásban lakik Besztercebányán.

A lakástalan

Robert Fico, a Smer-SD elnöke 39 312 € keresett tavaly. A háromszoros volt kormányfő ismét csak a récsei szőlőskertet tüntette fel vagyonbevallásában és egy 2018-ban vett Volvót. Megemlítette azt is, hogy vannak megtakarításai és építkezési spórolása is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.