2021. október 2., 13:19

Ódor Lajos: A perifériák úgy elnéptelenednek nálunk is, mint Japánban

A Szlovák Nemzeti Bank alelnökével, Ódor Lajossal készített interjút a denníkn. sk portál, amelyben a komáromi származású pénzügyi szakember kijelentette, a fiatalok külföldre távozása jelentősebb hatással lesz az országra, mint a járvány. Szerinte a dél-szlovákiai diákok számára a nyelvnek köszönhetően könnyebben megy a külföldre távozás, ám a problémát elsősorban az iskolák minőségében látja.

egyetemistak-kulf.jpg
Fotó: Archívum

Véleménye szerint Dél-Szlovákiából azért mennek szívesen külföldre tanulni a fiatalok, mert az iskolák minősége ott jobb. „Hiszen azt látjuk, hogy sok szlovákiai fiatal Csehországba megy, mert valami jobbat keres. De persze a nyelvismeret is oka ennek. Az emberek néha a könnyebb utat választják, és a nyelv miatt például Magyarországra mennek tanulni” – mondja a pénzügyi szakember.

A legsúlyosabb problémának azonban az egyetemek minőségét tartja.

Amikor felmérést végeztek arról, hogy miért mennek el a fiatalok, például akárcsak Brünnbe is, kiderült, hogy a nagyon jelentős tényező ebben a minőség”

– mondta hozzáfűzve, a fiatalok azt is észrevették, hogy Szlovákiában nem tartják a műveltséget a legnagyobb értéknek, így aztán más lehetőségeket keresnek.

Amíg nem lesznek kiváló minőségű egyetemeink vagy korszerű innovációs klasztereink, a fiatalok továbbra is el fognak menni innen. Ugyanakkor arra is összpontosítanunk kellene, hogy más országokból vonzzunk ide embereket”

– jelentette ki Ódor, aki szerint e téren sem állunk valami fényesen. A szakember szerint még ha valaki dolgozni szeretne is Szlovákiába jönni, gyakran problémát jelent számára az idegenrendészethez fordulni, mert ott szinte senki nem beszél angolul. „Mindenféle akadályt teremtünk csak azért, hogy a tehetséges fiatalok ne jöjjenek ide” – mondta a szakember.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.