2022. augusztus 11., 16:31

Nézze meg, miként növekedhetnének béreink a jövő évtől!

A Za ľudí párt szerint rejtett adóemelés megy végbe az országban, amikor az állam nem emeli az adókat, de mégis növekednek a lakosság adóterhei. Ráadásul éppen olyan időszakban történik ez, amikor csökkennek a reálbérek – figyelmeztetett csütörtöki sajtótájékoztatóján Tomáš Meravý, a párt gazdasági szakértője. A párt ezért az adóalap adómentes részének megemelését javasolja, és egyeztetni kíván a koalíciós partnerekkel.

201708101511480.MONEY_1-2.jpg

A koalíciós tanács következő ülésén azt fogja javasolni, hogy 2023. január 1-től emeljék az adóalap adómentes részét a minimálbér 27-szeresére, ez most a minimálbér 21-szerese. „Ezzel jövőre 4922 euró helyett 6329 euró lenne az adómentes rész” – mondta Meravý. Az átlagbérért dolgozó személy havi bevétele ezzel nagyjából 22 euróval nőne, éves szinten pedig 267 euróval.

Szerinte ez ellensúlyozná a reálbérek várható csökkenését. Ezenkívül automatikus törvényi szabályozással akadályozná meg a párt a rejtett, lopakodó adóemelést.

Meravý elmondta, ehhez elég figyelembe venni az átlagbér emelkedését és az infláció mértékét, és ezek alapján megszabni az adóalap adómentes részét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.