2021. március 10., 09:47

Nemzeti érdek a közös siker

Magyar7 legújabb, 10. számáról.

Galéria
+6 kép a galériában

Közös sikerekre van szükség – állítja Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki nemrég Komáromban folytatott egyeztetéseket a felvidéki magyar közösség képviselőivel. A külügyminiszter ez alkalomból adott exkluzív interjút a Magyar7-nek. A beszélgetést Kolek Zsolt készítette.

Liberális pávatánc címmel közli a lap Kövesdi Károly vezércikkét, amelyben a szerző a szlovákiai politika visszásságait tűzi a tollára. Pomichal Krisztián cikkében (Kormányválság: Oroszországból szeretettel?) szintén a szlovákiai politikai turbulenciákat veszi górcső alá. Haják Szabó Mária külpolitikai jegyzetében (Kilövési engedély Kárpátalján) pedig a kárpátaljai magyarok elleni ukrán hadjáratról ír.

Adó mindig lesz, kérdés, mekkora – teszi fel a kérdést Matus Tibor a lap gazdasági rovatában közölt cikkében, emlékeztetve rá, hogy a kormányprogram átfogó adóreformot ígért, s ebből vajmi kevés valósult meg. Mennyien leszünk a Kárpát-medencében 2051-ben? A kérdés nemcsak költői, Langschadl Mátyás cikkében egy legújabb kutatás eredményeit ismerteti, ami nem árulkodik rózsaszín jövőről.

lapajanlo_tema_01_magyar7_010_het_2021.jpg

Kovács László történész a Múltunk rovatban az emlékezetes 1848-as 12 pont történetét írja meg, míg Babucs Zoltán hadtörténész a külhonban szolgáló magyar huszárok hazajövetelével foglalkozik az 1848/49-es szabadságharc évfordulóján.

A kulturális rovatban B. Vida Júlia interjúját olvashatjuk Nagy Iván etnológussal, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum igazgatójával, aki nemrég töltötte be a 60. életévét. Ugyancsak a kulturális rovatban olvashatunk egy rendkívül rangos kiállításról, de itt találjuk Lacza Tihamér kultúrtörténeti sorozatának legújabb írását is.

A Tájaink rovatban a felvidéki régiók híreit találjuk. Bokor Klára egy mentőorvossal készített beszélgetést, Nagy-Miskó Ildikó pedig egy frissen kitüntetett fiatal kutatót mutat be. Kaszmán Zoltán a Lévai Nemzeti Őrsereg zászlójának történetét járja körül, Szomolai Andrea pedig a Zoboralja egy új tájházát mutatja be, amely közösségi házként is fog működni Pogrányban. Agócs Szvorák Emese Füleksávolyba, egy nógrádi falucskába látogatott, Virsinszky Tamás pedig arról tudósít, hogy hosszas vajúdás után hamarosan havilap lesz a nagymúltú Gömöri Hírlap. Fábián Gergely Gömörország egyik nagy szülöttére, Cházár Andrásra emlékezik szülőfalujában, Jólészen. Hetven éve született Bogoly János, Bodrogköz talán utolsó polihisztora, aki sajnos tíz éve nincs közöttünk. A neves személyiségre emlékezik özvegye Zsebik Ildikó írásában. Reczai Lilla a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárba látogatott a könyv hónapja alkalmából, feltéve a kérdést, olvasnak-e az emberek járvány idején? Radi Anita történelmi vonatkozású írása egy „úri sportról”, a golf felvidéki történetéről szól.

lapajanlo_tajaink_01_magyar7_010_het_2021.jpg

A lap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos felteszi a koronavírus-járvány egyéves „évfordulója” kapcsán von mérleget a világjárvány hatásáról és az ellene folytatott harc kilátásairól. Pleva László állatorvos házi kedvenceink egy veszélyes betegségéről cikkezik.

Varga Róbert, a keleti tájak szerelmese thaiföldi élményeit osztja meg a lap olvasóival. Rajkovics Péter a koronavírus elleni küzdelem, pontosabban az oltás marketingjének buktatóit veszi górcső alá írásában az Életmód rovatban. Az Íz-lelőben egy közismert és közkedvelt étel, a spanyolmadár receptjét osztja meg velünk Vass Laura, míg Vas Gyula autós rovatában egy igazi elegáns verdáról olvashatunk.

A hetilap sportrovatában Rajkovics Péter egy Dél-Szlovákiába tervezett, de sajnálatosan elmaradt sportberuházás kapcsán tesz fel időszerű kérdéseket, míg Rajkovics György a „száguldó cirkusz” idei versenynaptárát lapozza végig, feltéve a kérdést: vajon sikerül-e Hamiltonnak nyolcadszor is világbajnoki címet szereznie.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal Bazin ékkövét, a Mária mennybevétele templomot ismerhetjük meg.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

lapajanlo_tajaink_01_magyar7_010_het_2021.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.