2021. augusztus 19., 09:33

Nemzet és ünnep - Megjelent a Magyar7 33. száma, az Előretolt Helyőrség melléklettel

Augusztus 20-a számunkra mindig a Nemzet ünnepe, de vajon él-e a Szent István-i örökség ma is a magyarságban? Ez a kérdés joggal merülhet fel az ünnep kapcsán, mert ma mindennél aktuálisabb, hogy a velünk együtt élő népek felismerik-e az egymásrautaltságot – fogalmaz A hungarus emlékezet és tapasztalat című ünnepi jegyzetében Kövesdi Károly a Magyar7 legfrissebb, 33. számában, melyben ezen a héten megtalálják irodalmi-kulturális  lapunkat, az Előretolt helyőrséget is.

Magyar7 - 2021. év 33-dik szám

Egy illúzióval ismét szegényebbek lettünk, eddig áltathattuk magunkat, hogy Eduard Hegert más fából faragták, mint elődjét, fogalmaz Molnár Judit Mostoha dél címmel megjelent jegyzetében, hangsúlyozva, hogy Heger sem akar és nem is tud mit kezdeni a magyar közösséggel, nem tudja ezt az egészet se kiköpni, se lenyelni, ezt mutatta a múlt heti dél-szlovákiai útja is.

Kolek Zsolt is a kormány tevékenységét teszi mérlegre: lottózsonglőr és a középhaladó soviniszta, a Klus-Klus-klán és a szerény Bástya elvtárs, a kertek alatt ólálkodó lompos, venne-e vakcinát Hegertől vagy Matovičtól? – csak néhány alcím az Alibizmus és porhintés címmel megjelent írásból, amelyben a szerző nem kevés humorral fűszerezve elemzi a helyzetet.

Haják Szabó Mária arról ír külpolitikai jegyzetében, hogy új időszámítás kezdődik Afganisztánban, rámutatva, hogy az országban a nyugati civilizáció teljes csődöt mondott, közben még Afganisztán természetes társadalmi fejlődését is megakasztotta.

Mivel a rimaszombati önkormányzattal nem sikerült dűlőre jutniuk, a DVTK most Kassán fogott európai szintű utánpótlás-nevelésbe. Erről, a klub korábbi terveiről és a sport közösségteremtől erejéről beszélgett Sántha Gergellyel, a DVTK elnökével kollégánk, Pomichal Krisztián.

hetilap
Fotó:  ma7

Annak is utánajártunk, hogy mennyibe kerül és mit hozhat nekünk a vakcinalottó. Rajkovics Péter elemzésében rámutat, a Heger-kormány mindent megpróbál bevetni az oltakozási kedv növelése érdekében, de eddig csekély eredménnyel, és áttörést a vakcinalottótól sem lehet várni.

Akik nem Covidban, hanem a Covid miatt halnak meg. B. Vida Júlia megrendítő írása arra világít rá, hogy a koronavírus-járvány vesztesei azok a súlyos betegek, akiknek az ellátása nem volt biztosított az elmúlt hónapokban, az írás azt is megállapítja, hogy sokan egy életre beteggé válhatnak a Covid miatt.

A külügy belüggyé, a kisebbségi ügy többségivé válik – fogalmaz Somogyi Szilárd elemző cikkében, miközben arra mutat rá, hogy a külügyminisztérium szereptévesztésben van, hiszen olyan ügyekben is megszólal, ami nem tartozik a hatáskörébe, a Kult Minorban lezajlott vezetőválasztás pedig a rólunk – nélkülünk elvét érvényesíti.

A Magyar Nemzeti Múzeumban június 15-én nyílt meg a pálos rend évszázadait bemutató kiállítás, amelyre Zsebik Ildikó invitálja olvasóinkat. Száraz Dénes az átpolitizált pápalátogatásról ír, hangsúlyozva, nem lehet véletlen, hogy a szentatya Budapesten csak egy napot tölt, míg Szlovákiában háromnapos program várja. A Leporolt históriákban Lacza Tihamér ezúttal a cilinder történetéről ír. Kis falu nagy szülötte címmel Böszörményi István a bolyki születésű Katona Istvánról, a magyar történetírás egyik megalapozójáról ír.

Nagyszombat megyében Komoly fejlesztések zajlanak, és nem kevés anyagi támogatás jut a déli régióba, középiskolások öszöndíjra lesznek jogosultak, több iskola felújítása is folyamatban van,  és az autóbusz-közlekedést is megreformálják. A részleteket Berényi József mondta el Reczai Lillának. Talán sehol máshol a Felvidéken nem olyan szilárd és megtartó a Szent István-kultusz, mint Nádszegen – fogalmaz Szomolai Andrea írásában az idei augusztus 20-i megemlékezés apropóján. Elsikkadt az eredeti üzenet, ma már kommersz irányt vett a Pozsonyi Koronázási Ünnepség – állapítja meg cikkében Dunajszky Éva.  Füleken átadták a város és a polgármester díját, előbbit a szépkorúak szolgálatában álló Nefelejcs nonprofit szervezet kapta, utóbbit a füleki pincesort éltető polgári társulás, az eseményen ott volt Agócs Szvorák Emese is.

Fábián Gergely a kassai Thália Színház évadának kínálatát foglalta össze, amely idén az újrakezdés hívószava köré szerveződik. Magyar és református – új óvoda nyílik Királyhelmecen, vagyis hetven év után ismét teret nyer a keresztyén szellemiség, Molnár Gabriella erről a szülőket is kérdezte.  Kaszmán Zoltán arról tudósít, hogy újabb díjjal tüntették ki a zselízi Biocentrum céget, ezúttal a napraforgó-termesztés okán kapta az elismerést. Gömörben jól sikerült az első fürkésztábor, a nagy érdeklődés miatt a folytatás biztos, a részletek Virsinszky Tamás írásában.  

hetilap
Fotó:  Magyar7

A komáromi Írisz, amelyet a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja nyitott, több mint egy szociális ruhabolt, hiszen szerteágazó tevékenységet folytatnak, fogalmaz írásában Nagy Miskó Ildikó. Megrendítő történetét adja közre a párkányi Benyó Mónika, aki évek óta küzd a Lyme-kórral. Történetét Bokor Klára jegyzete le.

Üvegbe zárt nyár címmel olvashatják Szilágyi Orsolya dietetikus írását, aki jó tanácsokkal, a hagyományostól eltérő ötletekkel szolgál a nyári berakások idejére.

Rajkovics Péter a tudomány és a technika világának újdonságairól ad hírt, és a bulvár híreiben is válogattunk ezen a héten is.

A Hazajáró csapatával Kenyeres Oszkár tollának segítségével ezúttal a moldvai csángókhoz utazhatunk, egy zárt, alig ismert, nehéz hétköznapokat élő világba.

Hobbi rovatunkban Agócs Szvorák Emese a nagydaróci Kapsa Júliát faggatja csodasütijeiről, egyedi tortáiról, a konyhájában készülő nem mindennapi nyalánkságokról.

Két izgalmas recept az Íz-lelőben, Szabó B. Csillától, a hagymás krumplival töltött derelye sültpaprika-mártásban és az epres tiramisu izgalmas párosításnak tűnik.

Vas Gyula a héten a Kia Stonicot tesztelte, a dél-koreai szabadidő-autót annak ajánlja, aki különbözni akar.

Harc a közvetítési jogokért – a témát Rajkovics György járja körül Szurkoló rovatunkban, rámutatva, hogy Szlovákiában ismét új csatornákon lesz majd látható a labdarúgás legjava. Merre tart a DAC? – a kérdést Rajkovics Péter teszi fel. Úgy véli, a klubban már keményen dolgoznak az újabb stratégián, ami ismét sikerszériába állíthatja a csapatot.

A lapban a héten is megtalálják a televíziós csatornák műsorkínálatát és a rejtvényt. Templomokat bemutató sorozatunkban ezúttal a gútai katolikus templom került a lap hátsó borítójára.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.