2021. március 31., 16:37

Nem volt alkotmányellenes a vészhelyzet meghosszabbítása

Az Alkotmánybíróság szerdai döntése alapján a kormány által elrendelt veszélyhelyzet további 40 nappal történő meghosszabbításáról szóló határozat és a március 17-én meghozott intézkedések összhangban vannak az ország alkotmányával és az állambiztonságról szóló alkotmányos törvénnyel. 

ab
Fotó: TASR

Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke megerősítette, hogy a bírósági ítélet meghozatalával a jogi helyzet nem változik.
A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározatot az ellenzéki Smer-SD támadta meg az Alkotmánybíróságon, a rendelkezés egyes részleteit Maroš Žilinka főügyész is kifogásolta.

Az Alkotmánybíróságnak a javaslat kézhezvételétől számított tíz napon belül, azaz április 1-jéig, csütörtökig döntenie kellett az ügyben. A múlt héten az Alkotmánybíróság egy eljárás alá vonta a két beadványt, majd megtárgyalásra alkalmasnak minősítette és befogadta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.