2022. szeptember 27., 18:41

Nem segítenek az új fizetések sem. Az orvosok pénteken beadják a tömeges felmondásokat

Az egészségügyi dolgozók bejelentett béremelése sem állítja meg az Orvosi Szakszervezet sztrájkját. A kórházi orvosok továbbra is eltökéltek, hogy pénteken tömegesen felmondanak.

Kellene több orvos
Illusztráció
Fotó: Facebook

Az egészségügyi tárca azonban kétli, hogy 3,5 ezer orvos valóban megteszi ezt. A helyzet azonban már most is azt sugallja, hogy az orvosi szakszervezetek elegendő aláírást gyűjtöttek ahhoz, hogy az egész ország legfontosabb kórházait megbénítsák, írja a Pravda.

A minisztérium elismeri, hogy a legrosszabb esetben korlátozódhat az ellátás.

11 éve, Iveta Radičová kormányzása idején 1,2 ezer orvos nyújtott be tömeges felmondást. Már ez a szám is elég volt ahhoz, hogy az egészségügy összeomoljon.

Szlovákia kórházaiban megközelítőleg 10,6 ezer orvos dolgozik. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter továbbra is úgy véli, hogy az orvosok nem mondanak fel. Ennek ellenére kérdőívet küldött a kórházaknak, és felszólította őket, hogy készítsenek vészhelyzeti terveket. A Pozsonyi Egyetemi Kórház azt válaszolta, hogy 80-tól 400-ig terjedhet a pénteken felmondani szándékozó orvosok száma.

Miután benyújtják a felmondásukat, elkezdődik a két hónapos felmondási idő, így december elsején jöhet az igazi probléma”

– magyarázta Lengvarský miniszter a Pravdának.

„Érdekes lesz a felmondások száma. Ha Lengvarský úr néhány tucat egyedi ügyet vár, nagyon meg fog lepődni” – mutatott rá Miroslav Mendel, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség elnöke. Mint mondta, a felmondások utolsó összesítése pénteken történt, és egy részüket már fizikailag kézbesítették is. Többet azonban nem akart elárulni, de meggyőződése, hogy a kórházi orvosok pénteken megmutatják az erejüket.

Az Egészségügyi Minisztérium a kórházhálózat optimalizálásával is igyekszik meggyőzni a feldühödött orvosokat. Arra is figyelmeztet, hogy a tömeges elbocsátások veszélyeztetik a létesítmények későbbi kategorizálását is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.