2022. augusztus 12., 09:06

Nehéz idők - spórolást sürgetnek a szlovák távhőszolgáltatók, 18 fok lesz az új "szobahőmérséklet"

Az elmúlt napokban a cseh és a brit kormány is szigorú megszorításokat javasolt állampolgárainak, hogy a télre várhatóan súlyosbodó energiaválságot átvészeljék. Míg utóbbiak előre tervezett áramkimaradásokkal számolnak, addig Prága szerint a fűtési intenzitás jelentős csökkentése lehet a kulcs. Hasonló véleményen vannak a szlovák távhőszolgáltatók is, de a konkrétumok egyelőre váratnak magukra.

távhő
Fotó: unsplash.com

A cseh ipari minisztérium asztalán van a rendelet, melynek értelmében kötelezni lehetne a lakosságot, hogy egy meghatározott értéknél magasabbra ne fűtsék fel lakásaikat. Ezt tulajdonképpen a távhőszolgáltatás szabályozásával érnék el. Hasonló korlátozásokra számíthatnak a közintézmények is, orvosi rendelőkben 20, irodákban 18, a szociális helyiségekben 15 Celsius-fok lenne a maximális megengedett átlaghőmérséklet.

A szlovák kormány egyelőre inkább saját belső válságával van elfoglalva, de a tvnoviny.sk portál tudósítása szerint a távhőszolgáltatók úgy vélik, Szlovákiában is szükség lehet hasonló rendelkezésekre.

Ezzel kapcsolatban azonban felmerül néhány akadály. Számos törvény módosítására lehet szükség, ugyanis többek között jogszabály határozza meg például az oktatási intézményekben minimum elvárt hőmérsékletet. Az osztályokban például nem lehet kevesebb 20 Celsius-foknál, az iskolai folyosók hőmérséklete pedig nem mehet 15 fok alá. Az iskolák és más közintézmények nagy bajban vannak, ugyanis jövő évi költségvetésük nagy része a közüzemi számlákra mehet el, a legtöbb előre eltervezett fejlesztést jegelni kénytelenek Pozsonytól Királyhelmecig.

Mivel a távhőszolgáltatók, büntetés fejében, kénytelenek a törvény által meghatározott hőfokra melegített vizet a fűtési rendszerbe juttatni, komoly problémák elé néz az ágazat. A Szlovákiai Távhőszolgáltatók Szövetségének vezetője, Stanislav Janiš a tvnoviny.sk-nak úgy nyilatkozott, 

"két malomkő között örlődnek", nem csak ők, de a lakosság is szeretne spórolni, csakhogy erre a jogszabály jelenleg minimális lehetőséget ad.

Azt szeretnék hát elérni, hogy csökkentsék a rendszerbe táplált víz megszabott minimum hőmérsékletét. Mindezt a hatályos jogszabályok csak veszélyhelyzet kihirdetése esetén teszik lehetővé, így a Szövetség most találkozót kezdeményez Eduard Heger kormányfővel. Ha sikerrel járnak, valószínűleg a szokottnál hidegebb szobákra készülhetnek a távhővel fűtő családok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.