2022. június 25., 17:45

Ne nézzük tétlenül nemzetünk fogyását!

A  Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság  (SZMET)  hagyományos felvidéki tudományos konferenciáját az idén is nagy sikerrel rendezték meg a XIV. Arányi Lajos Napok keretében Révkomáromban.

műtét
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

A Tiszti Pavilonban  Hollósy Tamás, a SZMET,   illetve Galuska László, a  MET (Magyar Egészségügyi Társaság), elnöke, valamint Keszegh Béla, Komárom polgármestere köszöntötte a szinte az egész Kárpát-medencéből érkezett neves szakembereket.

A szakmai tanácskozás célját nem csak a címben jelzett mondat tükrözi, hanem Csókay András agysebész két, súlyos igazságokat tartalmazó idézete is: "Jézus is megvallotta nemzetbe tartozását, így azt nekünk is meg kell vallanunk", illetve "Az a nemzet, amely meghasonlik önmagával, elpusztul."

A Tiszti Pavilonban elhangzott öt előadás mindegyikét érdemes lett volna rögzíteni - az idézeteket elolvasva ezt talán hangsúlyoznom sem kell. Vígaszként jó érzés, hogy a  másfélszáz főnyi hallgatóság a Kárpátaljáról, Erdélyből, a Muravidékről,  a Vajdaságból, a Szilágyságból, Magyarországról, Székelyföldről, és - természetesen -  a Felvidékről  verbuválódott. Ez szinte összmagyar jelenlét a maga módján!

Az előadók  és témáik  a már említett Csókay Andráson kívül: Galuska László, a debreceni Nukleáris Medicína Tanszékről: "A  dohányzás hatása a tüdőtisztulásra" ; Kellermayer Miklós, sejtkutatóorvos, Pécsi Tudományegyetem: "A tudásnak teszek panaszt;"   Korzenszky Richárd OSB, prior emeritus, Bencés Apátság, Tihany: "Európa - családok nélkül?" , Gyurgyík László szociológus, SJE Egyetem Révkomárom, Fórum Intézet, Somorja  "A szlovákiai magyarság a 2021- évi népszámlálás adatainak tükrében" , Vincze János, ny. egyetemi tanár, biofizikus, Budapest:  "Megemlékezés az első magyar biofizikus, az orvosi Nobel-díjas nemes Dr. Békésy György halálának 5O. évfordulója alkalmából".

Az üléselnökök: Galuska László, Kellermayer Miklós, Bastrnák Ferenc és Kiss László orvostörténész voltak. A tanácskozást jelenlétével megtisztelte Kiss Róbert kanonok is. 

A konferencia a délelőtti előadások után Arányi Lajos  Klapka téri emléktáblájának megkoszorúzásával folytatódott,  ebéd után pedig a Dél-komáromi Csillagerőd megtekintésére került sor.  A szakmai tanácskozás  Búcson ünnepi vacsorával zárult.

A konferencia megszervezésében és lebonyolításában főszerepet vállalt a SZMET elnöke, Hollósy Tamás doktor és felesége, két gyermekük, ifj. Hollósy Tamás, szintén orvos, és  lányuk Nagy Lászlóval, a férjével együtt, valamint  számos, a jövőnket önzetlenül építő  gyógyító szakember.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.