2023. április 6., 09:28

Nagy József: Nem támogatom a Dunamente Nemzeti Park létrehozását

A kormányhivatalnokok és aktivisták által terjesztett Dunamente Nemzeti Parkkal kapcsolatos információkra a közösségi oldalán reagált Nagy József Nagyszomat megyei képviselő, a Szövetség párt elnökségi tagja, az Összefogás Platform alelnöke, volt környezetvédelmi miniszter, EP képviselő. 

Fotó: Somogyi Szilárd

Nagy a bejegyzésében azt írja, volt környezetvédelmi miniszterként könnyebben belát a színfalak mögé, ezért ma már határozottan kijelentheti, hogy ellenzi "Budaj miniszter zöldbe csomagolt politikai projektjét".

Egyben kikérem magamnak, hogy bárki, a kormányt is beleértve a nevemre, támogatásomra hivatkozva propagálja ezt az indokolatlan, megalomán projektet"

- írta a megyei képviselő.

Nagy szerint az első hallásra sokaknak tetszetős ötlet rögtön az elején egy sor kritikát felvetett, amit ő az elsők közt fogalmazott meg nyilvánosan. Szerinte a javaslat gazdái mára maguk bizonyították, hogy szakmailag védhetetlen és társadalmilag ellenszenves a tervük.

Annak idején tárcavezetőként a Radičová kormányban sem engedtem a védett területek gátlástalan kiterjesztését,

az ott élők, ott dolgozók jogainak és addigi életmódjának indokolatlan korlátozását, fékeztem a lobbycsoportok környezetvédelmi indokú EU-s pénzszerzési és hatalmi (földesúri) vágyait" - írja Nagy.

Azt mondja, a kezdeményezők az eddigi nyilvános meghallgatásokon nemcsak őt nem tudták meggyőzni a Dunamente Nemzeti Park tervének értelméről, sőt, nyilatkozataikkal és a jobbnál jobb engedményeikkel önmaguk bizonyították be, hogy szakmailag nemcsak előkészítetlen, hanem egyenesen indokolhatatlan ennek a nemzeti parknak a kihirdetése.

Egy nemzeti park a természeti kincsek koncentrált és kompromisszumok nélküli védelmét kell, hogy szolgálja (amiről ez esetben szó sincs) és nem egyesek politikai célkitűzéseit vagy gyermeki álmait

rangers egyenruháról, szolgálati terepjárókról - lehetőleg a pozsonyi nagyvárosi életüktől egy kőhajításnyira. Mindezt mások, egész közösségek kárára" - véli a megyei képviselő Nagy.

"Meggyőződésem, hogy a Duna-mente csodálatos állat-, és növényvilága ma törvényileg, de a gyakorlatban is megfelelőképpen védve van, és erre a legjobb bizonyíték annak mai, soha nem látott gazdagsága" - véli Nagy, aki szerint az eddigi kielégítő védelmet az is alátámasztja, hogy valakiknek nagyon fáj a foguk arra, hogy a közös kincsen intézményileg és politikailag nyerészkedhessenek.

Most dől el, hogy előbb-utóbb földeinket 1800 hektárt, tiltott területekké nyilvánítsák, használati jogát fizetés nélkül kisajátítsák, értelmetlenül ugarosítsák,

faluinkat elhagyatott skanzenekké, rendben tartott vizeinket láposokká, erdeinket őserdőkké változtassák “vissza”, ahova majd belépőt kérhetnek a rangersek az odalátogatóktól" - zárja Nagy bejegyzését, aki semmi indokot nem lát erre, és ilyen jogokat a parlamentben biztosan nem támogatna.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.