2022. szeptember 29., 12:02

Nagy bejelentésre készülnek az orvosok! Kiderül, mennek-e vagy maradnak

Az orvos szakszervezetek csütörtökön 13 órakor sajtótájékoztatót tartanak a pozsonyi  egyetemi kórház előtt, ahol bejelentik, hány orvos döntött a felmondás mellett – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az Orvos Szakszervezetek Szövetsége (LOZ).

koronavírus orvos maszk
Fotó: freepik.com

Több pozsonyi kórház is azt nyilatkozta csütörtökön a TASR-nek, hogy egyelőre nem regisztráltak egyetlen felmondást sem.

Peter Visolajský, a LOZ vezetője elmondta, több orvos is fel akar mondani, de a pontos számuk még nem ismert - mondta.

A LOZ már korábban bejelentette, hogy felmondanak az orvosok, mert nem értenek egyet az egészségügyi rendszer működésével. A szövetség februárban nyolc követelést terjesztett elő, amelyek szerintük segíthetik az egészségügyet. Az egészségügyi dolgozók bérének emelésére vonatkozó javaslat ellenére, amelyről jelenleg tárgyal a parlament, Visolajský felmondásra szólította fel az orvosokat.

Az egészségügyi minisztérium szerdán (szeptember 28.) bírálta Visolajskýt, amiért nem valós, vagy hiányos tájékoztatást ad az orvosoknak, és ezzel sokakat félrevezet. A tárca rámutatott, hogy a minisztérium érdeke is a helyzet megoldása, de a feltételeknek teljesülniük kell.

„Nem tudunk felmondásokról" - mondta Eva Kliská, a pozsonyi egyetemi kórház szóvivője. A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban is ugyanez a helyzet. „A kórház minden részlegén felkészültünk arra, hogy ha az orvosok felmondanak, akkor is meg tudjuk oldani az egészségügyi ellátást" - nyilatkozta Monika Krišková, a kórház szóvivője.

A turócszentmártoni (Martin) kórház is felkészült a válsághelyzetre. „Péntekig várnunk kell, hogy lássuk, hogyan alakul a helyzet" - mondta Katarína Kapustová, a kórház szóvivője.

Az érsekújvári kórház vezetésének sincs információja a felmondásokról.

 „Egyelőre nem tudjuk, milyen helyzetre kell felkészülnünk. Minden attól függ, hogy végül hány orvos dönt a felmondás mellett" - közölte Ján Baček, a kórház szóvivője.

Az orvosok tömeges felmondása 2011 végén nehéz helyzetet idézett elő az egészségügyben. A mintegy 1200 orvos távozása miatt rendkívüli helyzetet hirdettek. Az akcióban eredetileg több mint 2400 orvos vett részt, de végül körülbelül ennek a létszámnak a fele tartott ki a döntése mellett. Az egészségügyi dolgozók akkor úgy döntöttek, radikális eszközökhöz nyúlnak, mert nem vették figyelembe a kéréseiket.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.