2023. február 28., 15:57

Naď szerint a MiG-ekről a parlamentnek kellene döntenie, a vitán részt vesz

A MiG-ek Ukrajnának való átadásáról a parlamentnek kellene határozatot hoznia, nem a kormánynak – véli Jaroslav Naď (OĽANO) megbízott védelmi miniszter, ezt támasztja alá Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter jogi állásfoglalása is.

Jaroslav Naď
Fotó: TASR

Naď megismételte, ha sor kerül rá, részt vesz az erről szóló rendkívüli parlamenti ülés vitáján. Szerinte kár lenne,

ha a Szlovákia által már nem használt vadászgépek veszendőbe mennének, de azt kizárta, hogy a kormány már a szerdai, március 1-jei ülésén foglalkozik ezzel a témával.

Karas szerint a kormány is dönthetne az ügyben, de a jogbiztonság érdekében helyesebb, ha a parlament fogad el határozatot.

Teljes mértékben elfogadom, hogy a parlament döntsön az ügyben, ez egyezik az én jogi véleményemmel is

– tette hozzá Karas

A vadászgépek Ukrajnának ajándékozása kapcsán Naď úgy véli,

a volt koalíciós pártok, beleértve az SaS-t is, támogatni fogják, és elképzelhetőnek tartja, hogy a Hlas-SD szintén.

A MiG-ek ügyében újabb rendkívüli ülést kezdeményezett a Smer-SD, de a parlament kedden is határozatképtelen volt. A Smer-SD olyan határozatot akart elfogadtatni, amely megtiltaná a MiG-29-esek átadását. A párt emlékeztetett, hogy mivel a kormánynak korlátozottak a jogkörei, nem hozhat döntéseket súlyos belpolitikai és külpolitikai kérdésekben. Emellett a párt szerint a vadászgépek átadása sértené az alkotmányt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.