2023. május 16., 16:50

Naď közölte, a megbízott kormány hatáskörébe tartozott a MiG-ek odaajándékozása

A megbízott kormány hatáskörébe tartozott, és összhangban van a kormányközi szerződésekkel a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnának adományozása kormányközi szerződés keretében - derül ki abból a jogi elemzésből, amelyet Jaroslav Naď volt védelmi miniszter tett közzé a közösségi hálón.

Jaroslav Naď
Fotó: TASR

„A dokumentumot a védelmi minisztérium szakértői dolgozták ki, és ez az egyik alapja annak, amire a döntésemet alapoztam. Miniszterségem ideje alatt szó szerint naponta kaptam ilyen dokumentumokat, mert sokféle kérdésben volt szükségem a szakértők véleményére" - közölte Naď.

A volt miniszter elmondása szerint azért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza a dokumentumot, hogy az utódja, Martin Sklenár tiszta lappal kezdhessen.

„Martinnal egyeztetve tettem meg ezt a lépést, ő természetesen tagja volt annak a csapatnak, amely a MiG-ek adományozásával foglalkozott, ismerte a jogi álláspontot, és egyetértett vele" - tette hozzá Naď.

A 13 MiG-29-es vadászrepülő és a Kub légvédelmi rendszer egy részének odaajándékozásáról kormányközi megállapodás született Szlovákia és Ukrajna között, amelyet márciusban hagyott jóvá Eduard Heger kormánya. Több politikus és jogász azzal érvelt, hogy az megbízott kabinetnek nem volt hatásköre a MiG-ek odaajándákozására, mivel szerintük ez kulcsfontosságú külpolitikai kérdés.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.