2022. május 4., 12:46

Mutatjuk, mikor érkezik és mekkora lesz a 13. havi nyugdíj

Korábban, már idén júliusban megkaphatják 13. havi nyugdíjukat a jogosultak - írja a čas.sk

nyugdíj
Fotó: pixabay.com

A kormány célja ezzel, hogy valamelyest enyhítsen a nyugdíjas korosztályra nehezedő gazdasági nyomáson. A Jozef Lukáč és Miloš Svrček képviselők által beterjesztett javaslatot a parlament szerdán jóváhagyta, a jelenlévő 127 képviselőbőél 96-an támogatták az indítványt. 

Így már júliusban megkapják a 13. nyugdíj teljes összegét a nyugdíjasok. 

Mivel a nyugdíjak emelkedésének üteme nem tudja kompenzálni az inflációt és a fogyasztói árak emelkedését, szükség van a 13. havi nyugdíj kifizetésének előre hozásárára - indokolták a beterjesztés létjogosultságát a képviselők, hozzátéve, hogy a mechanizmusnak köszönhetően 2022-ben eddig mindössze 1,3%-kal nőttek a nyugdíjak. Mindeközben a fogyasztói árak átlagosan 4,6%-kal emelkedtek, az évközi infláció pedig elérte a 9,1%-ot.

A munkaügyi tárca javaslatát is elfogadták, így júliusban a nyugdíjasok a 13. havi juttatás teljes összegét megkapják majd. 

A kifizetés összege azonban nem változik. A maximális összeg 300 euró, ezt a legalacsonyabb nyugdíjúak kapják. Azok, akik maximális, vagy ahhoz közeli nyugdíjban részesülnek, mindössze 50 euró.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.