2023. február 23., 19:27

Milyen kormány alakulhatna? Mutatjuk a koalíciós matekot!

Bár Kovács László egykori magyar külügyminiszter óta tudjuk, nem közvélemény-kutatásokat kell nyerni, hanem választásokat, a Polis mai felmérése nyomán érdemes átgondolni, milyen kormányok alakulhatnának Szlovákiában.

Van kérdése?
Illusztráció
Fotó: TASR

A Polis Slovakia a SITA hírügynökség megbízásából készítette a felmérést, melynek eredménye szerint nyolcpárti parlament alakulna. A közvélemény-kutatás részleteit ebben a cikkünkben ismertettük.

Eszerint a Smernek 39, a Hlasnak 33, a Progresívne Slovenskonak 17, a Republikának 14, az OĽaNO-nak, a KDH-nak és az SaS-nek 12-12, a Sme rodinának 11 képviselője ülne a 150 fős törvényhozásban.

A parlamenti többséghez legkevesebb 76 főre van szükség. Nézzük, ki és hogyan tudná ezt elérni.

A legerősebb párt a Smer lenne, így valószínűleg ő kapna kormányalakítási megbízást. Ám a Hlasszal együtt is csak 72 képviselője lenne, azaz legalább további négyet kellene még találnia valahol.

A jelenlegi romkoalíciót egykori pártjai közül az OĽaNO és az SaS biztosan nem alakítana koalíciót a Smerrel. Boris Kollárékkal viszont 83 szavazatuk lenne, ami nem alkotmányozó többség, de viszonylag kényelmes kormányzást tesz lehetővé.

Illene a profilba a nacionalista húrok pengetésére sem rest KDH is, bár jobboldali pártról van szó, de nemzeti irányból kialakulhatna a konszenzus, elvégre 84 képviselő, az 84 képviselő.

Ficoék és a 14 szavazattal csábító Republika együttműködése sem zárható ki, viszont Pellegriniék gyomra az exklotlebás pártot valószínűleg nem venné be, így ezt a lehetőséget hagyjuk elméleti síkon.

Ha a jelenlegi kormánykoalíció irányából közelítjük meg, a korábbi négy pártból három jutna be, némileg redukáltabb formában, mint 2020-ban. Viszont kérdés, hogy a történtek után akarnának-e még együttműködni. Ezt bízzuk rájuk, viszont az OĽaNO-nak, az SaS-nek és a Sme rodinának 35 képviselője volna, ez a többség felénél is kevesebb. A Hlas valószínűleg távol tartaná magát egy ilyen csapattól, így, ha szélsőjobbtól szélsőbalig mindenkit bevennének, akkor lenne 78 képviselőjük.

A liberális szlovák sajtóban a közelmúltban nem egy Pellegrini-mosdatási kísérletnek lehettünk szemtanúi. Ennek célja az lehet, hogy Robert Fico egykori jobbkezét elfogadhatóvá tegyék a liberális szavazó számára. A Hlasnak azonban a PS-szel együtt is csak 50 voksa volna. Esetlegesen még az ideológiailag a hagyományos jobb-bal tengely mentén nehezen meghatározható profilú Boris Kollár lenne bevonzható egy ilyen kvázi balos együttműködésbe, bár szavazóinak konzervatív része a PS-t nehezen nyelné le. De ez még mindig csak 61. A jelenlegi felhozatalból nem egy, hanem két további pártra van szükség a minimumcél teljesüléséhez. Csupa egymást kizáró opció.

Akárhogy is rágjuk a ceruza végét a kockás papír felett ülve, azt kell látnunk, hogy e közvélemény-kutatás alapján a Smer nélkül viszonylag problematikus lenne kormányt alakítani. Egy ilyen kabinet túlontúl sokszínű lenne, és ideológiai kérdésekben is kompromisszumokat kívánna a résztvevő pártoktól.

A felmérés a Szövetséget csak négy tized százalékponttal mérte a parlamenti küszöb alatt, ami fakadhat a mintavétel hiányosságaiból is, melyről már többször írtunk.

A felmérésben nem szerepelt Eduard Heger miniszterelnök új politikai projektje, így ennek támogatását nem ismerjük.

A Kék Koalíció viszont már benne volt, ám – Mikuláš Dzurinda ide vagy oda – egyelőre 1,5%-on áll. A felmérés február 14-21. között készült, így valószínűleg kevés volt az idő, hogy az új politikai alakulat ismertté váljon.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.