2022. szeptember 29., 19:11

Mikulec segítene Magyarországnak a szerb határ védelmében

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter bízik benne, hogy a V4-es belügyminiszterek hétfői (október 3.) találkozóján elfogadják a javaslatát és közösen nyújtanak segítséget a magyar-szerb határ ellenőrzéséhez. Mikulec erről a parlament védelmi és biztonsági bizottságának ülésén beszélt.

Nehezen fizették ki
Roman Mikulec belügyminiszter a kormány szerdai (2022.6.22.) ülésén
Fotó: TASR

Szerinte a schengeni belső határokon bevezetett ellenőrzések nem oldják meg a migráció kérdését, legfeljebb az útvonalak megváltozását eredményezik. Európai uniós szinten kell megoldást találni, továbbá szigorúbban kell védeni a schengeni térséget.

Annak ellenére kapcsolatban vagyunk, hogy Csehország és Ausztria ideiglenes ellenőrzést vezetett be, a hétfői találkozó is ennek az egyeztetésnek az eredménye. Mindenki tisztában van vele, hogy egyedül senki nem tudja megoldani ezt a helyzetet, és nem lehet hermetikusan lezárni a határokat. A migrációt a kiindulási országokban kell kezelni”

 – jelentette ki Mikulec.

Magyarországnak már felajánlotta a segítséget, és reméli, hogy ehhez Csehország és Ausztria is csatlakozik.

Hogy segítsünk Magyarországnak biztosítani a szerb határt. Úgy vélem, ez a megoldás, és ez az, ami de facto Csehországnak és Ausztriának is segíthet”

 – mondta Mikulec, a párbeszéd fontosságát hangsúlyozva.

Mikulec azt állítja, már két éve aktívabb hozzáállást szorgalmaz az Európai Bizottság részéről a visszafogadási megállapodások és a tárgyalások folytatása terén Törökországgal, Afganisztánnal vagy Szíriával. Hozzátette, Magyarországra is próbálnak nyomást gyakorolni a visszafogadási megállapodás betartása terén. Szavai szerint azonban ez csak abban segítene Szlovákiának, hogy visszaküldhetné Magyarországra a feltartóztatott menekülteket.

Mikulec szerint semmit sem oldana meg a szlovák-magyar határon bevezetett ellenőrzés, mivel a már úton levő migránsokat ez nem állítja meg. A Szlovákia területén feltartóztatott migránsokat pedig nem lehet huzamos ideig őrizetben tartani, és nem is akarnak az országban maradni, tovább akarnak menni más európai országokba, ezért a schengeni határok védelmére van szükség. „Ahogy mi biztosítottuk az ukrán határt, úgy kell a többi tagállamnak bebiztosítania saját külső határait” – jegyezte meg.

Mikulec elmondta, már fokozták a magyar határ ellenőrzését és közösen járőröznek a magyar hatóságokkal.

 Nézetem szerint a belső határok ellenőrzése nem vezetett eredményre”

– jelentette ki, de leszögezte, hogy Szlovákia is felkészült erre a lépésre.

Arról is beszélt, hogy a jelenlegi problémát a másodlagos migráció okozza, nem pedig az illegális migráció, és európai uniós szinten kell kezelnie ezt az Európai Bizottságnak. Ebben az értelemben egyetért Csehországgal és Ausztriával, mert a belső határok ellenőrzéséről szóló döntésük nyomást gyakorolhat a Bizottságra is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.