2022. november 8., 14:45

Mikulec másként látja, mint a KDH. A magyar határon bevezetett ellenőrzés nem hozná el a várt hatást

A magyar határon bevezetett ellenőrzésnek nem lenne meg a várt hatása, jelentette ki kedden Roman Mikulec belügyminiszter a migráció kapcsán. Szerinte a külső schengeni határok védelmére kell összpontosítani.

Roman Mikulec
Fotó: TASR

Mikulec szerint elméletileg be lehetne vezetni a magyar határ ellenőrzését, de ez korlátozná a külföldről érkező szlovák állampolgárokat. Arra is rámutatott, hogy az intézkedés túl költséges lenne, emellett kevés a rendőr és a rendelkezésre álló eszköz is, mivel Szlovákia már a schengeni övezet tagja. A miniszter további érve, hogy

az uniós szabályok szerint a migráció erősödése nem ok a határon való ellenőrzések szigorítására. 

„Téves elgondolás, hogy képesek lennénk hermetikusan lezárni a határt és egy lélek se jönne át, ez megvalósíthatatlan, ezért mondjuk, hogy

az államok közötti összefogás és a külső határok ellenőrzése a megoldás

– jelentette ki Mikulec. Jó példának tartja a szlovák-ukrán határ ellenőrzését nemzetközi összefogással.

Mikulec elmondta, hogy a migráció növekedése miatt az ország egész területén járőröznek, a magyar határ mentén pedig közösen a magyar hatóságokkal, emellett a magyar-szerb határon is segítenek szlovák rendőrök.

Azt mondta, a minisztérium mindent megtesz, hogy visszaszorítsa a migrációt, és a menekülteket visszaküldje a kiindulási országukba, ha ez lehetséges.

„Az Európai Bizottságnak muszáj tárgyalnia Törökországgal és Szerbiával a visszafogadási egyezményekről” – tette hozzá. Szlovákia szintén nyomást gyakorol a Bizottságra például a vízumpolitika összehangolására Szerbiával, illetve az embercsempészet büntetésére, továbbá a költségek megtérítése érdekében, úgy, mint az ukrajnai menekültek esetében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.