2023. október 4., 17:24

Mikulec: A határ lezárása nem oldja meg a problémát

A szlovák-magyar határon bevezetett ideiglenes ellenőrzés nem jelenti a probléma hatékony megoldását.

Már ő is tudja
Roman Mikulec
Fotó: TASR

Ezt Roman Mikulec (OĽANO a priatelia) korábbi belügyminiszter jelentette ki, aki úgy látja, hogy a döntés nincs összhangban a Schengeni kódex-szel sem.

Az ellenőrzések elsősorban a szlovák polgárok életét teszik kellemetlenné, ráadásul az illegális migránsok nem a határátkelőhelyeken igyekeznek bejutni Szlovákiába, hanem a zöld határon.

Az Afrikából, a Közel-Keletről és a Törökországból érkező migránsok Németországba szeretnének eljutni. Nem akarnak Szlovákiában maradni, csupán át akarnak haladni. A nem hatékony intézkedések és a határlezárások bevezetése politikailag jól hangzik, de csak felületes és rövidlátó megoldás"

- vélekedett Mikulec, aki szerint az illegális migráció megoldásában az EU tagországainak közös fellépésére van szükség, ami az EU külső határainak védelmét célozza.

Az Európai Bizottságnak fokoznia kellene a nyomást Törökországra, hogy teljesítse a migrációval kapcsolatos korábbi vállalásait és ne engedje elindulni a közel-keleti menekülteket Európába.

A szlovák-magyar határon egyébként átmenetileg október 5-e és október 14-e között lesz határellenőrzés. Elsősorban a gyanús gépjárművekre koncentrálnak, de szeretnék a lehető legkisebb mértékben korlátozni a forgalom folytonosságát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.