2022. szeptember 7., 07:55

Miért nem tudjuk, kik lesznek az új miniszterek? A magyarfóbiás Káčer és Hirman kerül a kormányba?

Egyelőre azzal a lózunggal kell beérnünk, hogy "szakértők lehetnek a távozó SaS-es miniszterek utódjai, a gazdasági tárcát pedig egy válságmenedzsernek kellene irányítania".

Igor Matovič, Eduard Heger
Fotó: TASR

Legalábbis erről beszélt kedden Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke.

Állítása szerint a koalíción belül abban egyeztek meg, hogy ezeket a posztokat nem képviselők és párttagok fogják elfoglalni. A konkrét nevekről még nem született egyezség.

Megismételte: ha a kisebbségi kormány nem fog tudni törvényeket elfogadni, akkor előrehozott választásokra lesz szükség. A kormánnyal kapcsolatos bizalmi szavazást a parlamentben értelmetlennek tartja.

A Sme rodina képviselői kedden Eduard Heger kormányfővel és Igor Matovič (mindkettő OĽANO-jelölt) pénzügyminiszterrel tárgyaltak azokról a célokról, amelyeket a kisebbségi kormány támogatásának a feltételeiként szabtak meg. Ezek a végrehajtási amnesztiát és az idegenforgalom támogatását érintik, esetleg a vendéglők megsegítését, amelyek működését a pandémia után az energetikai válság veszélyezteti.

„Az a fontos, hogy 2023. január 1-től megoldódjon az elektromos energia és a gáz kérdése” – hangsúlyozta. Ebben egyetértésre számít. „Ha az állam nem segít az embereknek, akkor nem tudnak ezzel megbirkózni” – jegyezte meg. Kemény lépések következnek. Szerinte például blokkolhatják az elektromosáram-kivitelt, korlátozhatják az árakat, vagy energiaellátási veszélyhelyzetet rendelhetnek el. Kollár szerint a lakosság egyes csoportjainak energiaellátási csekkekre lesz szüksége. Ezeket olyan társadalmi csoportok kapnák meg, akiket energiaellátási szegénység fenyeget.

Kollár emlékeztetett: nem a Sme rodina tehet a kormány széteséséről, illetve nem miatta jött létre kisebbségi kormány. Megállapította: minden törvény elfogadásakor az ellenzék szavazataira is szükség lesz. „Nem szívesen lennék egy olyan kormány tagja, amelyet az ĽSNS vagy a Republika tart pórázon” – jegyezte meg. Abban az esetben, ha blokkolva van a parlament, nincs értelme „20 hónapig csak fűteni és világítani”. Ebben az esetben előrehozott választások kellenek.

Arra kérdésre, hogy a Sme rodina miként foglalna állást a parlamentben Matovič esetleges leváltásával kapcsolatban, azt válaszolta, hogy a mozgalom továbbra is a koalíció része, és nem szavazhat a jelenlegi kormány egyik miniszterének a leváltására sem.

Magyarfóbiás miniszterjelöltek

Időközben megindultak a találgatások, kik léphetnek a távozó SaS-es miniszterek helyébe. A külügyi tárca várományosa Rastislav Káčer korábbi budapesti nagykövet továbbviszi az elkötelezett atlantista vonalat. A diplomata az elmúlt években többször bírálta az Orbán-kormányt, egy szlovák lapnak adott interjújában egyenesen azzal vádolta meg a magyar kormányfőt, hogy határrevízióra törekszik.

Karel Hirman leendő gazdasági miniszter még az Ukrajna elleni februári orosz támadás előtt riogatott azzal, hogy Putyin és Orbán szövetséget kötött Szlovákia feldarabolására.

Heger hétfőn arról beszélt, csak a jövő héten informálja a nyilvánosságot az új tárcavezetőkről, előbb az államfőnek mutatja be a neveket. Zuzana Čaputová - felbomló kormány ide vagy oda - több napra külföldre utazott.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.