2022. január 8., 15:42

Micsoda bérkülönbség! Egészségügyi nővéreink inkább külföldön dolgoznak

A Nővérek és Szülészasszisztensek Szlovákiai Kamarája arra figyelmeztet, jelentős különbség van a  hazai és csehországi nővérek fizetése között. Ez pedig sokakat arra késztet, hogy másutt keressék a boldogulásukat.

nővér
Fotó: Pixabay

Csehországban, ahol már eleve magasabbak a fizetések,  január 1-től 6 százalékkal nőttek a nővérek bérei, míg nálunk csak 3,75 százalékkal.

Ez 36-45 euró közti havi többletpénzt jelent, tájékoztatott a nővérkamara irodavezetője, Lukáš Kober

Egy cseh alap képesítésű nővér a fizetési szalagján 2022-ben 1135 és 1678 euró közötti bért talál. Bére fokozatosan, a munkában eltöltött évek számával emelkedik. Egy pályakezdő szlovák nővér ezzel szemben 2022-ben havi 1008 euróval kezd. Ráadásul a bére nem növekszik az évek számával.

A specializációval rendelkező nővért máshogy díjazzák, mivel a munkája is igényesebb. Csehországban 1228,46 euró a kezdő fizetése, 32 év után pedig 1810 euró. De ez csak az alap, további jutalékok nélkül.

Kober szerint a szlovákiai nővérek jóval szegényebbek és bérük 1228 eurót ér el, függetlenül attól, hogy hány hónapot vagy évet dolgoztak le. A szociális hálózatban dolgozó nővérek fizetése még ennél is siralmasabb, jegyezte meg.

Figyelmeztetett: a szlovák egészségügyben jellemző a kiégés a nővérek körében, akiknek sokszor takarítónői, szanitéc és asszisztensi feladatokat is el kell látniuk.

Úgy véli, a menedzserek és politikusok hozzáállása elkergeti a nővéreket és szülésznőket, nem motiválja őket az itthonmaradásra.

2021-ben 965 nővértől és szülészasszisztenstől váltunk meg, ami több mint 2020-ban. A rendszerbe 437 pályakezdő lépett be”

– tette hozzá. Miközben összesen 14 ezer nővér hiányzik a rendszerből.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.