2023. október 13., 10:40

Michal Šimečka lemondott az Európai Parlamentben betöltött alelnöki tisztségéről

A Progresívne Slovensko (PS) elnöke, Michal Šimečka közösségi oldalán bejelentette, hogy lemond az Európai Parlamentben (EP) betöltött alelnöki tisztségéről.

Michal Šimečka
Fotó: TASR

Döntéséről már tájékoztatta az EP elnökét, Roberta Metsolát is.

Šimečkát, aki 2019 óta EP-képviselő a Renew Europ liberális frakció 2020 februárjában alelnökévé választotta, majd a frakció javaslatára 2022. január 18-án az EP alelnöki tisztségét is elnyerte.

Miután a PS a 2023. szeptember 30-i előrehozott választásokon közel 18 százalékot szerezve a második legerősebb tömörülésként bekerült a szlovák törvényhozásba, a pártvezér úgy döntött, hogy ezentúl idehaza fog politizálni.

Mint bejegyzésében írta:

Hálás és büszke vagyok arra, hogy mint az első szlovák az EP történetében képviselhettem hazánkat az alelnöki tisztségben. Az a pillanat, amikor a szlovák nyelv először hangzott fel az elnöki pulpitusról az EP ülésén, örökre emlékezetes lesz számomra."

Šimečka nagyra értékeli az EP-ben szerzett tapasztalatait, amit a magas politika nagyszerű iskolájanak nevezett. Ezeket a tapasztalatokat teljes mértékben szeretné hasznosítani Szlovákiában is a következő választási időszakban.

Mint az ellenzék vezére ellenőrizni fogom a Smer-SD, a Hlas-SD és az SNS kormányának lépéseit. Az ő uralkodási stílusuk ellen egy sokkal jobb, magasabb minőségű alternatívát kell építenünk"

- jelentette ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.