2022. november 27., 11:50

Miben egyezett meg a kormány az orvosokkal?

Hónapokig tartó tárgyalásokat követően szombat éjszaka sikerült megegyeznie a kormánynak az Orvosszakszervezet képviselőivel. Mutatjuk, mi történt!

heger visolajsky
Eduard Heger miniszterelnök, és Peter Visolajský, az Orvosszakszervezet elnöke
Fotó: TASR

Sikerült megegyezni az orvosbérek kérdésében – tájékoztatott szombat késő este Eduard Heger. A miniszterelnök az egyezményt hétfőn terjeszti a parlament egészségügyi bizottsága elé.

A válságnak vége, nem omlanak össze a kórházak, megegyeztünk. Egyezségre jutottunk a memorandum nyolcadik pontját illetően is. Ez a legnagyobb kompromisszum, amit el tudtunk érni"

– fogalmazott a kormányfő. A kormány meghátrálása a költségvetésnek 40 millió euróba fog kerülni.

A minimális orvosbér a szakvizsgát tett orvosok esetében a gazdasági átlagbér 2,5-szöröre lesz, míg a szakvizsgával nem rendelkezők esetében annak 1,5-szöröse.

A bér a ledolgozott évek függvényében is emelkedni fog, a szakvizsga nélküli orvosoknak az átlagbér 0,015-szörösével, míg a szakvizsgázottaknak 0,025-szörösével, harminc éven keresztük.

2025. január 1-jétől a szakvizsgával rendelkező orvosok az átlagbér 0,03-szorosával emelkedik a fizetésük.

Továbbra is érvényben marad a stabilizációs bérpótlék a többi egészségügyi dolgozó számára"

– mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. December végéig kapják meg azok az egészségügyi dolgozók, akik aláírják az egyezséget, és december 1-jén egy kórházzal lesz munkaviszonyuk. Ez 5000 eurót tesz ki.

Peter Visolajský, az Orvosszakszervezet elnöke arra kérte a képviselőket, hogy szavazzák meg a módosítást, illetve felelősen szavazzanak a költségvetés elfogadáskor.

A december 1-jétől elhalasztott tervezett műtétek margójára annyit mondott, az orvosok mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a műtétek megvalósulhassanak.

A külföldön praktizáló rezidenseket és orvosokat hazatérésre szólította fel. "Szívesen látunk benneteket új kollégaként, megtettünk mindent annak érdekében, hogy jobb körülményeket teremtsünk számotokra" – mondta.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.