2022. november 20., 14:05

Mi lesz a jövő évi költségvetéssel?

A ma már ellenzéki SaS nem látja okát, hogy részt vegyen a költségvetési vitában.

Lesz-e költségvetés?
Boris Kollár - Richard Sulík
Fotó: TASR/ma7

Ezt a politikai tömörülés vezére, Richard Sulík mondta a TA3 hírtelevízió A politikában című vasárnapi vitaműsorában.

Véleménye szerint a tervezet katasztrofális és csúnya, de bírálattal illette azt is, hogy nem tartalmaz kiadási korlátokat sem, ráadásul az eddigi legnagyobb hiánnyal számol.  Emiatt megtörténhet, hogy az Európai Unió visszatartja a helyreállítási alapból Szlovákiának szánt összeget

Vitapartnere, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök viszont úgy látja, hogy tárgyalni mindig kell. A kiadási korlátok feltüntetésének mellőzését nem tartja problematikusnak. Ezzel kapcsolatban Igor Matovič pénzügyminiszterről kijelentette, hogy ő nem fog visszaélni a kiadási korlátokkal, bár személyét "kemény diónak" nevezte, akiből nehéz még egy eurót is kivasalni. A költségvetést mindenki támogathatja, aki segíteni akar az embereken. Ugyanakkor, ha a költségvetés elbukik és az állam nem tudja segíteni az embereket, akkor egy ilyen kormánynak nincs értelme.

Kollár kilátásba helyezte, hogy támogatni fogja a gasztrovállalkozások adójának csökkentését, Sulík ugyanakkor jelezte, hogy támogatná az alkohol adójának emelését.

A SaS-vezér szerint Kolláréknak nincs okuk kilépni a kormányból, ugyanakkor megszavazná a kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

Mint fogalmazott: Ez a kormány nem ér egy pipabagót sem.

Kollár megerősítette, hogy nem vesz részt a népszavazáson, és senkit sem fog arra buzdítani, hogy menjen el szavazni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.