2022. július 6., 16:40

Menczer Tamás az Esterházy Közéleti Táborban: A magyar kormány kiáll minden magyarért

A Martoson rendezett Esterházy Közéleti Tábor szerdai fórumának vendége Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára volt.

menczer
Menczer Tamás és Gubík László az Esterházy Közéleti Tábor szerdai fórumán
Fotó: ma7

Menczer Tamást Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója köszöntötte az első ízben megrendezésre kerülő Esterházy Közéleti Tábor szerda délutáni fórumán.

Menczer az előadásában az Orbán-kormány nemzetpolitikai törekvéseit és az ukrajnai háború hatásait foglalta össze.

Menczer leszögezte, a magyar kormány alapvető nemzetpolitikai krédója továbbra is az, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Ennek megfelelően az Orbán-kabinet kiáll minden külhoni magyarért.

Mielőbb véget érjen a szomszédban dúló háború

Az Orbán-kormány kitüntetett célja, hogy a szomszédban dúló háború mielőbb véget érjen. Ebben a törekvésében a magyar diplomácia nincs egyedül, hiszen a legerősebb katonapolitikai szövetség, a NATO is abban érdekelt, hogy a háború ne terjedjen ki, elkerülhető legyen a közvetlen konfliktus Oroszországgal. Egyedül a béke mielőbbi megteremtése garantálja, hogy a gazdasági válság ne mélyüljön tovább. 

Az államtitkár hangsúlyozta, a romló gazdasági helyzet ellenére is folytatódni fognak a nemzetpolitikai programok.

Menczer a magyar szomszédságpolitika alapvető célkitűzésének nevezte, hogy Magyarország jó kapcsolatot ápoljon a szomszédos államokkal. Az államtitkár aláhúzta, a kölcsönös előnyökön nyugvó kapcsolatok előnyösek a külhoni magyar közösségek számára is. 

Működőképes marad a visegrádi szövetség

Menczer arra emlékeztetett, a visegrádi együttműködés annak ellenére is működőképes, hogy a külpolitikai felfogást illetően hangsúlybeli eltolódások vannak a tagállamok között.

Az államtitkár szerint az ukrajnai háború lezárását követően tovább folytatható a szoros térségi, ezen belül a magyar-lengyel együttműködés.

Az államtitkár kiemelte, Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyprogramját indította el az ukrajnai háború kirobbanását követően. A menekültek befogadásán túl tárgyi adományokkal segítik az ukrajnai belső menekülteket, illetve további felajánlásokat fogalmazott meg a budapesti kabinet a háború következményeinek enyhítésére.

Felavatták a Martosi Rendezvényliget kapuját
kapu
A Martosi Rendezvényliget kapujának ünnepélyes átadása 2022. július 6-án
Fotó:  ma7

A fórumot követően került sor a Martosi Rendezvényliget kapujának ünnepélyes átadására. Az összegyűlteket Keszegh István, Martos polgármestere  és Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója köszöntötte.

Menczer Tamás államtitkár beszédében fontosnak nevezte, hogy a Martosi Rendezvényligettel olyan közösségi tér jött létre, amely a felvidéki magyarság megmaradását szolgálja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.