2024. június 9., 06:45
Frissítve: jún. 9. 18:16

Megvannak az előzetes eredmények, a hivatalos végeredményre késő estig kell várni

Túl vagyunk Szlovákia történetének ötödik európai parlamenti választásán, az EU legtöbb tagállamában azonban még csak ma szavaznak a választópolgárok.

Komáromban és Gútán 30 százalék feletti, Ógyallán és Naszvadon alacsonyabb a részvételi arány
Éppen megteltek a szavazófülkék...
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az európai parlamenti választás végleges eredményeit, a részvételi arányra vonatkozó adatokkal együtt, vasárnap késő este ismerteti a belügyi tárca. A sajtótájékoztató várhatóan 23 órakor kezdődik. (TASR)

Öt párt szerzett mandátumot

A DenníkN értesülései szerint a választást a PS nyerte a Smer előtt, összesen öt párt jutott az Európai Parlamentbe. A PS 6, a Smer 5, a Republika 2, a Hlas és a KDH 1-1 mandátumot szerzett. Az SaS, a Demokrati és a Magyar Szövetség nem szerzett mandátumot. 

A PS és a Smer végzett az élen
A PS közel 28 százalékos eredményt ért el, a Smer 25 százalékot, a Republika több mint 12-őt, a Hlas és a KDH 7-7 százalékot szerzett. Az SaS mandátumszerzéséhez csak néhány száz szavazat hiányzott, a Demokrati néhány tizeddel maradt a küszöb alatt. A Slovensko és az SNS két százalék körüli eredményt ért el.

A választáson 1 476 968 érvényes szavazatot adtak le. A küszöb átlépéséhez 73 849 voksot kellett elérni, a részvétel 34,38 százalék volt. Ha az SaS mégis átlépné a küszöböt, akkor várhatóan a PS-től venne el egy mandátumot.

EP-választás 2024
Fotó:  TASR
3,9 százalékot kapott a Magyar Szövetség

A Magyar Szövetség a nem hivatalos adatok szerint  57 350 voksot, 3,9 százalékot szerzett. Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke a közösségi oldalán mondott köszönetet a magyar pártra voksoló választóknak.

Berényi József, a Magyar Szövetség listavezetője is köszönetet mondott a szavazóknak.

Berényi József lapunknak elmondta, "az eredményből következően felmerül a kérdés, mennyire van még esélye országos szinten az etnikai politizálásnak. Sajnos már tendenciaként mutatkozik meg, hogy a magyar választók körében alacsonyabb a választási részvétel, és növekszik az átszavazás a szlovák pártokra. A szlovák politikusok is észrevették, hogy lehet magyar szavazókat szerezni, nem szabad a magyarokat támadni, és fel kell tenni a listájukra magyar jelölteket".

Ők képviselhetik Szlovákiát

A DenníkN információi szerint a PS listájáról Ódor Lajos, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik és Lucia Yar szerzett mandátumot. A Smer képviseletében Ľuboš BlahaMonika Beňová, Katarína Roth Neveďaková, Erik Kaliňák és Judita Laššáková kapott mandátumot. A Štandard úgy tudja, a KDH képviseletében Miriam Lexmann, a Hlas színeiben Branislav Ondruš jutott ki az EP-be. A Republika listájáról minden valószínűség szerint Milan Uhrík és Milan Mazurek ülhet az EP padsoraiba. A 15 szlovákiai képviselő közül heten a szebbik nemből kerülnek ki, enyhítve a korábbi "férfiuralmat".

Így értékelt a kormányoldal és az ellenzék

A ta3 hírtelevízió A politikában című vitaműsor vendégeként Tibor Gašpar (Smer) elmondta, ha beigazolódnak az előzetes eredmények, akkor ezen a választáson a nemzeti és konzervatív erők győztek, a választók nagy része pedig a kormány szuverenista politikájára szavazott.

Martin Dubéci (PS) is pozitívan értékelte a nem hivatalos eredményeket. Ő azonban úgy fogalmazott, a PS győzelmével az Európa-pártiságra voksolt a választók zöme.

Monika Beňová, a Smer-SD EP-képviselője örül, hogy pártja több EP-mandátumot szerzett, mint az előző választáson, Ľuboš Blaha (Smer-SD) óriási sikernek tartja az eredményt – mindketten a közösségi hálón számoltak be erről.

A 15 mandátumból tehát valószínűleg 5-öt szereztünk meg, ami kettővel több, mint 2019-ben”

– jelentette ki Beňová.

„Ez óriási siker és hatalmas előrelépés 2019-hez képest” – kommentálta a várhatóan öt képviselői helyet Blaha, a Smer-SD alelnöke, és köszönetet mondott a választóktól kapott erős felhatalmazásért.

Teljes elszántsággal indulok Brüsszelbe, harcolni Szlovákiáért” – jelentette ki.

Beňová elismerte a választási becslés eredményét és gratulált a győztes PS-nek, Blaha szerint viszont ez pürrhoszi győzelem a „progresszíveknek”. „Az összes szlovákiai EP-mandátumot tekintve a PS kisebbségben lesz” – tette hozzá.

"Sajnáljuk az eredményt, amennyiben a Demokrati megszerezte volna az öt százalékot, a Smer-SD eggyel kevesebb mandátummal rendelkezett volna. Most kezdődik az igazi munka" - áll a párt közösségi oldalára közzétett bejegyzésben. 

Az utolsó mondattal egyúttal azt is üzenték, hogy reményeik szerint az európai parlamenti választás győztese tisztában van a felelősségével. 

Biztonsági szempontból problémamentesen zajlott az európai parlamenti választás

16 bejelentéssel foglalkoztak a hatóságok, ötöt vétségnek minősítettek, csak egy esetben indult büntetőeljárás .  

„A néhány kevésbé súlyos incidens mellett problémanetesnek tekinthetjük a választás lebonyolítását” – közölte Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány.

Rendőrség
Fotó:  Szlovák Rendőrség Facebook-oldala
Sem a választás előtt, sem alatta nem történt komolyabb rendzavarás. Az elfogadott biztonsági intézkedéseket elégségesnek ítéltük”

– tette hozzá Solák.

A rendőrfőkapitány köszönetet mondott a választás idején szolgálatot teljesítő rendőröknek. „A szavazás alatt 3700 rendőr volt szolgálatban, 1300-zal több, mint egy átlagos napon” – tette hozzá.

 
Korábban írtuk:
A DenníkN a pártok szavazókörökbe delegált biztosainak jelentéseire hivatkozva azt írja, a PS és a Smer verseng az első helyért. A vártnál jobban szerepel a Republika, a Hlas ellenben elmarad a közvélemény-kutatók által jósolt eredményétől. A lap szerint a KDH, az SaS és a Demokrati szerezhet még mandátumot. A Sme információi szerint a várakozásoknak megfelelően a PS és a Smer végzett az élen. A lap úgy tudja, a harmadik helyre a Republika kapaszkodott fel, az SaS és a Demokrati a bejutási küszöb körül végzett. A Magyar Szövetség eredményeiről egyelőre nincs információ. A lapunkhoz eljutott információk szerint a választási részvétel jóval 30 százalék felett alakult.
23 óra után teszik közzé a hivatalos végeredményt

Az uniós választások sajátossága, hogy a végleges eredményeit, köztük a részvételi arányra vonatkozó adatokat is csak vasárnap 23 óra után teszik közzé, miután az Európai Unió valamennyi országában lezárult a szavazás.

Az eredményeket a www.volbysr.sk oldalon hozzák nyilvánosságra, majd azokat a választási bizottság sajtótájékoztatón hivatalosan is megerősíti. Az előzetes eredményeket mindaddig nem teszi közzé a Statisztikai Hivatal.

Az EP-választásra vonatkozó szabályok kapcsán szakértőt kérdeztünk. A részleteket az alábbi cikkben találja.

Aki a szombati szavazás részleteire kíváncsi, böngéssze át a hírfolyamunkat!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.