2021. május 12., 08:44

Megújult külsővel, új rovatokkal megjelent a Magyar7 legfrissebb, 19. száma

Hároméves megjelenés után új köntösben, de természetesen az eddig is képviselt értékrenddel jelent meg a Magyar7 közéleti hetilap legújabb, 19. száma. Erről szól Molnár Judit főszerkesztő vezércikke is, amelyben biztosítja az olvasót, hogy továbbra is a konzervatív értékrend, a minőségi újságírás, a tisztesség és a tényszerűség a lap mércéje.

Lapajánló 2021/19 - Magyar7
Galéria
+16 kép a galériában

A lap közéleti rovatának vezető témája Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Postoj szlovák konzervatív portál számára adott nyilatkozata. A miniszterelnök tizenkét éve először nyilatkozott szlovák lapnak, és az általa megfogalmazott nézetek természetesen – finoman fogalmazva – igencsak sokfélék voltak. Ezt elemzi Kolek Zsolt írásában, és ugyancsak erről olvashatjuk Kövesdi Károly jegyzetét a lapban.

Lapajánló 2021/19 - Magyar7

A hetilap nagyinterjújában ezúttal Békés Márton történész, politológus, a magyar konzervatív értelmiség egyik vezéralakja fejti ki véleményét arról, hogy globális korszakváltásnak vagyunk tanúi, és a konzervatív-jobboldali tábornak saját mércét kell teremtenie, nem a másik oldalnak való megfelelést erőltetni. Az interjút Pomichal Krisztián készítette.

A hulladékgazdálkodásban nagy a lemaradásunk, de annál több a kormányzati hiba. Erről ír Pék Pál, a Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet elnöke. Ugyancsak a szlovák államapparátus, pontosabban a kulturális tárca alá tartozó Kisebbségi Kulturális Alap (Kult Minor) körüli tervek veszélyeit veszi górcső alá Somogyi Szilárd. Matus Tibor külpolitikai jegyzetében pedig szinte egy globális tablót kapunk a világban egymásnak feszülő erők szándékairól.

A rendszerváltás utáni felvidéki politikai identitás formálódásáról írt könyvet nemrég Lampl Zsuzsanna szociológus. A kötetben felvázolt tanulságokat Kolek Zsolt ismerteti. Popély Gyula történész a II. világháború végkifejletét elemzi rövid tanulmányában Magyarország és Szlovákia szempontjából.

Eötvös Loránd, a legnagyobb magyar fizikus különös helyzetbe keveredett egy alkalommal. A lap kulturális rovatában erről olvashatjuk Lacza Tihamér írását. Kövesdi Károly recenziója egy nemrég megjelent különleges könyvet, a Balassi-kardos költők és műfordítók antológiáját mutatja be. Van-e létjogosultsága az érettséginek? – teszi fel az aktuális kérdést B. Vida Júlia írásában, amelyben az oktatásügyre váró kihívásokat elemzi.

Lapajánló 2021/19 - Magyar7

A Tájaink rovatban régióink történéseiről olvashatnak. Szomolai Andrea riportjában az egyik mátyusföldi égető problémáról, a hulladéklerakatokról olvashatunk. Kaszmán Zoltán a lévai kerékpárutak fejlesztéséről tudósít, míg Nagy Miskó Ildikó a perbetei egyházi fenntartású Napraforgó Bölcsődébe és Óvodába látogatott, amelynek termeit hamarosan gyermekzsivaj tölti be. Vannak községek, ahol nem a gyermekeket, hanem a telekbizniszt és a nyakló nélküli beköltözést tartották fontosabbnak. Éberhardon a napokban választanak új polgármestert. Radi Anita az egyik magyar jelöltet, Valacsai Editet kérdezte terveiről. A keleti végekről, a Latorca mentén fekvő Battyánban egész mások a gondok. Hogy milyenek, megtudhatjuk Zsebik Ildikó riportjából. Reczai Lilla egy nagymegyeri képzőművészeti kiállításról tudósít, Fábián Gergely pedig a Szilicei-fennsíkon megvalósult turisztikai beruházásokról számol be.

Lapajánló 2021/19 - Magyar7

Bokor Klára egy merész kisvállalkozót mutat be, aki úgy döntött, horgászboltot nyit egy faluban. Még egy bringás tudósítás: Gömörben nem aprózzák el, Rimaszombat és Poltár között épül az idén kerékpárút, amelynek lesz folytatása is. Virsinszky Tamás tudósít erről. Van, ahol leverik a fecskefészket, van, ahol építik. Például Ajnácskőn, ahol fecskehotelt készített Kosec Tibor gazda és természetvédő. A példás kezdeményezésről Agócs Szvorák Emese ír.

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus az emberi történelem legsokoldalúbb ásványi anyagáról, a sóról értekezik, pontosabban a sózás szükségéről és a mértékéről. Rajkovics Péter a tudomány és a technika világának néhány új hírét gyűjtötte össze. Kenyeres Oszkár leírásában a Hazajáró csapata ezúttal Kárpátaljára látogatott, ahol a Róna-havas vidékén az egykori magyar–szláv világ határán járta a hegyeket és kereste a dicső múlt emlékeit. Miért varázslatos a tavaszi horgászat? A hobbi rovat írásában olvashatunk róla. Szabó B. Csilla újra egy finom főételt és egy ínycsiklandó desszertet mutat be az Íz-lelő rovatban, míg Vas Gyula autós rovatában sokak kedvencét, a Nissan Qashqai egyik modelljét tesztelte.

Lapajánló 2021/19 - Magyar7

Magyar kerekesek Sagan nyomdokában? Bár a szlovák bringást nehéz lennek überelni, azért Magyarországon is feljövőben van a kerékpáros versenysport, és felbukkantak ígéretes tehetségek. Róluk ír Rajkovics György a lap sportrovatában. Rajkovics Péter pedig az elmúlt évtized népszerű sportjáról, a ketrecharcról ír, amelynek élvonalában jócskán akadnak felvidéki magyar fiatalok.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal Csoltó római katolikus templomát találjuk.

Külön figyelmet érdemel a hetilap 67. oldala, ahová a szerkesztőség az olvasók fényképes történeteit várja. A rovat címe: Önök küldték.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Lapajánló 2021/19 - Magyar7
Galéria
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.