2023. december 6., 14:56
Frissítve: 2023. dec. 6. 16:41

Megszűnhet a különleges ügyészség

Megszűnhet a szlovákiai ügyészségek rendszeréből kilógó különleges ügyészség (ÚSP) , amelynek ügyei és ágendája a kerületi ügyészségekhez kerülhet majd át – az ezt irányzó javaslatot szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány.

 

speciális ügyészség illusztráció
Fotó: TASR

A Legfőbb Ügyészség keretében, de abból kilógó, néhány évvel ezelőtt létrehozott bazini székhelyű intézmény, amelynek Daniel Lipsic a vezető ügyésze már huzamosabb ideje bírálatok célpontja.

A kormány által most jóváhagyott – a Büntetőtörvénykönyv módosítását célzó - javaslat indoklása szerint, a megszűntetés egyik oka az, hogy szükségszerű kiküszöbölni az ügyészségek hálózatában fennálló rendellenességeket, annak érdekében, hogy az ügyészségek munkáját egyrészt hatékonyabbá tegyék, másrészt kivonják az ügyészséget a politikai befolyás lehetősége alól.

A Büntetőtörvénykönyv módosítását célzó javaslat a különleges ügyészség megszűntetésén kívül, több más változtatást is előirányoz. Egyebek mellett azt, hogy a szlovákiai büntetésvégrehajtási intézmények túltelítettsége miatt a bíróságok helyettes büntetésként nagyobb mértékben éljenek a pénzbüntetések, házifogságok és más hasonló alternatívák kiszabásának lehetőségével.

A javaslatról a kabinet döntése értelmében gyorsított eljárásban tárgyal majd a törvényhozás.

Hlas: Nem egy emberről szólnak a Speciális Ügyészi Hivatalnál tervezett változások

Nem egy emberről szólnak a Speciális Ügyészi Hivatalnál (ÚŠP) tervbe vett változások, ugyanis a jogállam nem épülhet egyetlen speciális intézményre – közölte a Hlas-SD a különleges ügyészséggel, valamint annak vezetője, Daniel Lipšic nyilatkozatával kapcsolatban, aki kilátásba helyzet a lemondását, ha a kormány garantálja, hogy nem szünteti meg az ÚŠP-t.

A változtatások nem egy emberről szólnak és nem egy embert fognak érinteni. Daniel Lipšic politikus, nem is lett volna szabad különleges ügyésszé válnia, ezért nincs is értelme kommentálni a nyilatkozatát. A jogállam nem épülhet egyetlen speciális intézményre, és végképp nem egy ember posztjára

– reagált a párt Lipšic kijelentésére.

A Hlas-SD állítása szerint az igazságügyi minisztérium által előkészített törvényi változtatások a fejlett országokéhoz közelítik majd a szlovákiai büntetőjogot, és az érintett intézményekben is változások lesznek.

A párt emlékeztetett, hogy már a parlamenti választás előtt azt hangsúlyozta, húsz év után meg kell vizsgálni a speciális büntetőjogi intézmények működését, az igazságügyi minisztérium pedig szakértőkkel egyeztetett a tervekről.

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.