2023. december 6., 14:32

Megint meghosszabbították az ellenőrzést a szlovák-magyar határon

Megint meghosszabbította a szlovák kormány szerdán az eredetileg még október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a kabinet döntését ismertetve.

határellenőrzés
Fotó: TASR

Az intézkedést ezúttal is az illegális migráció megfékezésének szükségessége miatt hozta a kabinet, amely időbelileg ezúttal is egy hónappal terjesztette ki az ellenőrzési időszakot, ezúttal a korábban december 23.-ig megszabott időszakot január 22.-ig meghosszabbítva.

A szlovák kormány még október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be szlovák határukon.

A határellenőrzés meghosszabbításának a kabinet közlése szerint ezúttal is az lesz, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezzen az országba, illetve kiszűrjék a közrendet és az állambiztonságot ezzel összefüggésben potenciálisan veszélyeztető tényezőket. Az ellenőrzéseket is – ugyanúgy, mint eddig - a határ teljes hosszán végzik.

A hosszabbításra vonatkozó mostani és korábbi javaslatokat is előterjesztő belügyi tárca korábbi közlése szerint az októberben bevezetett határellenőrzések eddig teljesítik a hozzájuk fűzött reményeket, mivel csökkent a tiltott határátlépéssel próbálkozó, s eközben elfogott illegális migránsok száma.

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.