2022. július 6., 18:18

Megdöbbentő, hogy ki lett az év homofóbja

A jubileumi tizedik Év Homofóbja díjat 2022-ben az ország pénzügyminisztere, Igor Matovič kapta.

LGBTI
Fotó: Pixabay.com
Képünk illusztráció

Az Emberi Jogok Intézete (Inštitút ľudských práv), és a Szivárványos Szlovákia (Dúhové Slovensko) nonprofit szervezet immár tizedik alkalommal osztja ki az Év Homofóbja elnevezésű díjat,

amelyet Szlovákia közismert közéleti személyiségeinek ítélnek oda a homoszexuálisokkal kapcsolatos kijelentéseik miatt.

A szervezők szerint a díjnak az a célja, hogy rámutassanak,

a szavaknak és az egyes kijelentéseknek súlya van, ezért a közszereplők és az egyes politikusok meggondolatlan kijelentései nagyon is befolyásolhatják a közvéleményt.

A 2022-es év homofóbja díjat tehát Igor Matovič nyerte, mégpedig azzal a kijelentésével, hogy Pellegrini barátját a meleg kifejezés csúnyább változatával jellemezte.

Pellegrini barátja egy ócska kis b.., akinek aranyrudacskái vannak

Matovič kijelentéseit Peter Weisenbacher, az Emberi Jogok Intézetének igazgatója is kommentálta. Elmondása szerint

nem lepődik meg Matovičon, hiszen ez olyan tipikus vulgáris kifejezés volt, amelyet Matovič szokott használni. 

Mivel a szervezők nem szeretnének élőben találkozni Matovičcsal, ezért a díjat postán küldik el neki. Weisenbacher továbbá hozzátette, hogy rengeteg érvet fel tudna sorolni, miért nem illeti meg őt a pénzügyminiszteri pozíció.

Kiemeli a legutóbbi kijelentését, amikor is a zsidósághoz hasonlította magát, miszerint őt is üldözik és megvetik. Weisenbacher szerint ez túlmegy minden határon, hiszen relativizálta a holokausztot, és bemocskolta az áldozatok emlékét.

Nyugat-Európában ilyen kijelentések miatt egy politikus otthagyja a közéletet. Sőt, van olyan ország, ahol ez bűncselekménynek minősülne

– mondja Weisenbacher.

A szavazáson az egyes jelöltek botrányos kijelentéseire lehetett szavazni. A szavazáson természetesen bárki részt vehetett. Így kapta meg Igor Matovič a szavazatok 33 százalékát. Érdekesség, hogy

mindössze csak egy százalékkal előzte meg Robert Ficót, a Smer elnökét.

Weisenbacher szerint nagyon szomorú, hogy az első két helyen két volt miniszterelnök végzett.

A többi három jelölt jócskán elmaradt Matovičéktól, csak néhány százalékot kaptak. A jelöltek között szerepelt még Jozef Haľko, katolikus püspök, aki az RTVS egyik műsorát kritizálta, miszerint nem nézi meg a következő részt, mert szerinte nem normális, hogy két azonos nemű ember csókolózik.

Martin Kližan profi teniszezőt azért kritizálták, mert a sporttársát, Martina Navrátilovát nyíltan leszbikusnak nevezte.

Anton Chromík, a Szövetség a Családért elnöke azért került fel a listára, mert azt mondta, hogy az LGBTI propaganda járványszerűen terjed a fiatalok között.

Robert Fico kijelentése pedig a következő:

Én nem szeretném azt látni, hogy olyan emberek sétáljanak, akik nőnek nevezik magukat, miközben húsz centiméteres pénisz van a lábuk között.

Weisenbacher emlékeztetett arra, hogy

a homofóbia egy olyan kifejezés, amelynek hasonló az értelme, mint a rasszizmusnak vagy az antiszemitizmusnak.

Gyűlöletet szít és negatív sztereotípiákat állít fel, illetve negatív konnotációk terjesztésére utal. Sokan negatívan tekintenek azokra az emberekre, akik nem heteroszexuális orientáltságúak.

Az Emberi Jogok Intézete 2012 óta hirdeti meg az Év Homofóbja  című díjat. Ezt a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Nemzetközi Nap (IDAHOT) alkalmából teszik meg. Az intézet szerint a kutatások hosszú időn keresztül azt mutatják, hogy a közszereplőktől származó kijelentések fontos szerepet játszanak a társadalom kisebbségfelfogásában. Káros sztereotípiákat erősítenek meg, amelyek diszkriminációhoz és az emberi jogok megsértéséhez vezetnek.

Korábban egyébként a szavazás győztese Štefan Kuffa parlamenti képviselő volt. Az ĽSNS elnöke, Marián Kotleba is volt már az év homofóbja. A díjat egyébként még egyik győztes sem ismerte el. Kivéve egyetlen politikust, az SNS elnöke, Andrej Danko, aki a díjat hivatalosan is átvette. Két éve a Keresztény Unió elnöke, Anna Záborská lett a díj nyertese. Érdekesség, hogy több szavazatot kapott, mint amennyi karikát a parlamenti választáson.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.