2022. június 12., 14:26

Még Ficóban is inkább bíznak az emberek, mint a kormányfőben, Matovičnak viszont már a kutya sem hisz...

A Focus közvéleménykutató által a Markízának készített felmérésből kiderül, már nem Zuzana Čaputová elnök asszonyt tartják a legmegbízhatóbb szlovák politikusnak.

fico
Fotó: TASR/AP

A "versenyt", talán nem meglepetésre, az ellenzéki Hlas-SD elnöke, az egykori kormányfő, Peter Pellegrini nyerte. A megkérdezettek 44%-a mondta azt, bízik a pártelnökben, 53%-uk nem. Igaz csak egy szőke hajszállal, de lemaradt az első helyről Zuzana Čaputová, akiről a megkérdezettek 42%-a mondta azt, bízik a munkájában, 57%-uk viszont negatívan nyilatkozott az elnök asszonyról.

A Focus statisztikusai szerint ez a különbség az úgy nevezett statisztikai hibahatáron belül van.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán, csekélyke 30%-kal Richard Sulík gazdasági miniszter és Robert Fico Smer-elnök osztozik. Róluk a a megkérdezettek 68%-a mondta azt, "nem bízik benne".

Bármilyen elképesztő, Eduard Heger kormányfőnél még Robert Ficóban is inkább bíznak az emberek. A miniszterelnök 27-71-es aránnyal végzett.

Lássunk néhány másik pártvezért: Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke (25-72), Milan Uhrík, a Republika elnöke (24-49), Milan Majerský KDH-elnök (22-47), Andrej Danko SNS-elnök (21-74), Michal Šimečka, a PS alelnöke (19-48), Forró Krisztián, Szövetség-elnök (8-40).

Feltűnhet, hogy a két érték nem adja ki a száz százalékot. Ennek az az oka, hogy meg lehetett jelölni a nem ismeri/nem tudja lehetőséget is. 

Végezetül érdemes megemlíteni a felmérés abszolút vesztesét, Igor Matovičot. Minden jel szerint a pénzügyminiszter képtelen volt rátolni a felelősséget Richard Sulíkra, a megkérdezettek

88%-a nem bízik a volt kormányfőben. Ez a 2020-as választások óta zajló felmérések abszolút negatív rekordja. A válaszadók mindössze 11%-a mondta azt, továbbra is hisz a pártelnök politikájában.

A felmérés mákjus 25-e és május 31-e között készült, 1008 ember megkérdezésével.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.