2022. július 7., 14:26

Matovičéknak már Ficónál is több pénze van!

Már nem a Smer a leggazdagabb szlovákiai párt a politikai alakulatok éves beszámolója alapján - írta meg a cas.sk.

euró
Fotó: unsplash.com

A 2021-es éves jelentések alapján a legnagyobb kormánypárt, a jelenleg éppen jelentős feszültségeket oldó OĽaNO rendelkezik a legnagyobb vagyonnal a pártok között, több mint 11 millió euróval. Egy év alatt több mint 2 millió euróval gazdagodtak, ami nem is meglepő, hiszen a 2020-as választásoknak köszönhetően tavaly 3,3 millió eurós állami támogatásban részesültek, amiből csak 1,4 millió eurót költöttek el.

Szintén a választási eredménnyel magyarázható, hogy Robert Fico pártja már csak a második, tavalyhoz képest 800 ezer euróval lett szegényebb, de míg így is 10,7 milliós vagyonuk van. Az elmúlt évben 2,5 millió eurót kaptak az államtól a választási eredményük után, de annyit költöttek mint a legnagyobb kormánypárt éves támogatása, így jött ki a csökkenés.

Az SaS közel 5 milliós vagyonnal rendelkezik, de így is jóval le van maradva az elmúlt évtizedben győztes választási pártoktól, ahogy tőlük is a Kotleba-féle párt a maga 2,2 milliós vagyonával. Mindkét alakulat egyébként egy millió euró körül éves állami támogatásnak örülhetett tavaly. A Sme rodina, mint a kormány második legerősebb alakulata az SaS-től lemaradva több mint 4 millió eurós vagyonnal rendelkezik, igaz, kölcsönt is vettek fel tavaly, de az államtól kapott 1,2 milliónál kevesebbet költöttek.

Az összesítés nem teljes, de egyértelmű, a parlamenti képviselettel bíró pártok közül is csak azok rendelkeznek nagyobb vagyonnal, amelyek az elmúlt választások során állami támogatást érő 3 százalék feletti eredményt produkáltak, de még az esetükben is "csak" több százezres összegről beszélhetünk.

A nagy kérdés persze az, hogy a jelenlegi helyzetben mikor lesznek majd a következő választások, amelyek majd teljesen átírják a politikai erőviszonyok mellett a támogatások összegét is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.