2022. december 22., 19:25

Matovič Sulíkkal befejezte, már szóba sem áll vele

Matovič pénteken (december 23.) távozik hivatalosan a posztjáról.

matovic sulík
Igor Matovič és Richard Sulík
Fotó: TASR

Ha január végéig nem sikerül elfogadni a választási időszak lerövidítéséről szóló alkotmánymódosítást, illetve megegyezni az előrehozott választásokban, akkor hivatali kormányzás lesz. Ezt Boris Kollár, a parlament és a Sme rodina elnöke állítja. Szerinte legkésőbb szeptemberben sort kell keríteni az előrehozott választásokra. Eduard Heger (OĽANO) kormányfő szerint januárban még újabb tárgyalások következnek egy új, 76 képviselőből álló többség létrehozásáról. Richard Sulík, az SaS elnöke elutasította, hogy a költségvetés elfogadása egy újabb együttműködés kezdete lenne az SaS és a koalíció között. Igor Matovič, az OĽANO vezetője el tudja képzelni, hogy megegyezés születik az előrehozott választásokról.

„Megvan a lehetőségünk arra, hogy január végéig előkészítsük az alkotmánytörvény módosítását, és hogy Szlovákiában idén nyárig előrehozott választásokat tartsunk. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, az államfő január végén vagy február elején hivatali kormányt nevez ki. Én személy szerint valószínűleg nem fogok egyetérteni egy ilyen kormányzással, de konstruktívan állok majd hozzá. Elő kell készítenünk a választásokat, az a leglegitimebb megoldás” – így Kollár. Hozzátette: nem fog a kormányfő útjába állni a 76-os többség létrehozásával kapcsolatos tárgyalásokon, de a Sme rodina feltétele az előrehozott választás lesz.

A házelnök szerint előrehozott választások kellenek, hogy az emberek „újraoszthassák a kártyákat”. A politikusokat arra kéri, hogy ne ijesztgessék a lakosságot a maffia visszatérésével, vagy az olyan vezetőkkel, mint Robert Fico, Peter Pellegrini, Igor Matovič vagy Richard Sulík. A képviselőket és a vezetőket arra kérte, hogy tudatosítsák: az emberek el tudják dönteni, kire szavazzanak, és hogy ki képviselje őket a parlamentben.

A kormányfő a demokratikus pártok politikusaival akar egyeztetni januárban, de nem fog tárgyalni sem Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével, sem Peter Pellegrinivel, a Hlas-SD elnökével, mivel szerinte ők nem értenek a demokráciához. A tárgyalásokból a szélsőségeseket is kizárta. Egy új többség létrehozásánál nem akar velük számolni.

Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője egyelőre nem árulta el, hogy az OĽANO képviselői támogatni fogják-e az alkotmánymódosítást.

Sulík megerősítette, hogy a kormányfővel beszéltek egy új többség létrehozásáról. „Igen, beszéltünk róla, majd két-három nap után azt mondtam neki, hogy az erről szóló beszélgetést lezártnak tekintem. Nincs semmilyen kérdés nyitva, és hogy mi lesz, azt most nem tudom megmondani” – magyarázta. Heger erre úgy reagált, hogy a kormány bukása után Sulík tett ajánlatot egy új többség létrehozására, de most mást mond.

Heger azt is megerősítette, hogy Matovič pénteken (december 23.) távozik hivatalosan a posztjáról. Sulík reméli, hogy a költségvetés elfogadása és Matovič távozása után az ország fellélegzik, és lenyugszik a helyzet. Azt nem tudta megmondani, hogy a parlament is fellélegezhet-e, ha oda visszatér az OĽANO vezetője.

Matovič elmondta: még nem döntötte el, hogy visszatér-e a parlamentbe. Ha visszatér, elmondása szerint egyszerű képviselőként fog működni. Nem akar frakcióvezető lenni. Egyúttal elmondta, hogy ő személy szerint Sulíkkal semmilyen koalícióra nem lép. Sulíkkal befejezte, és már szóba sem áll vele.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.