2023. február 8., 17:06
Frissítve: 05:48

Káčer a magyar kormány revizionista politikájával riogat, mire Matovič Slotához hasonlította a szlovák külügyminisztert

Közös sajtótájékoztatót tartott Igor Matovič és Gyimesi György, amelyben a szlovák külügyminiszter legutóbbi kijelentéseire reagáltak.

Igor Matovič
Fotó: TASR

Gyimesi György szerint a szlovák külügyminiszter legutóbbi kijelentései durván megsértik a szlovák-magyar kapcsolatokat. 

Rastislav Káčer kedden (február 7.) a Markíza televízió Na telo plus című politikai műsorában elképzelhetőnek nevezte, hogy ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, Magyarország területi követelésekkel lépne fel Szlovákiával szemben.

Ha Vlagyimír Putyin sikeresebb lett volna és itt állna a keleti határainkon, azt gondolom, sajnos már ma ilyen nyílt területi igényekkel kellene szembenéznünk”

– válaszolta arra a kérdésre, fenyegeti-e Szlovákiát az, hogy Magyarország néhány éven belül eljut odáig, hogy területi igényeket támasszon vele szemben. Káčer szerint terítéken vannak a magyar területi igények.

Gyimesi György szerint

Rastislav Káčer ezzel a kijelentésével azt a retorikát folytatja, amelyet a kilencvenes években Ján Slota engedett meg magának a magyarokkal szemben.

"Ilyenről még soha egyetlen releváns magyar médiában nem írtak és ilyet még egyetlen meghatározó magyar politikus sem mondott” – jegyezte meg Gyimesi.

A képviselő szerint lassan tizenhárom éve annak, hogy a soviniszta retorika a magyarokkal szemben megszűnt, de Rastislav Káčer újra előhúzta a magyar kártyát. Gyimesi szerint Káčer ezzel a kijelentésével átlépte a vörös vonalat.

Igor Matovič a külügyminiszter kijelentéseit a szomszédos országgal szembeni súlyos vádaskodásnak nevezte. Szerinte Káčer előhúzta a magyarkártyát és összeesküvés-elméleteket terjeszt, amivel jócskán áthágta a diplomácia szabályait.

Hozzátette, Káčer ezekkel a kijelentésekkel Ján Slota egykori SNS-elnök nyomdokaiba lépett.

Káčer azt is kijelentette, azért kell foglalkozni Orbán Viktor magyar kormányfő Nagy-Magyarországot ábrázoló sáljával, mert a piramis csúcsát jelenti. Hozzátette, hogy a páncélszekrényében van erről egy hírszerzési aktája. Gyimesi felszólította, hogy hozza nyilvánosságra a bizonyítékait vagy kérjen bocsánatot. Matovič hozzátette, ha Káčer nem kér elnézést és úgy tesz, mintha semmi sem történt volna, megkérdezi Zuzana Čaputová államfőt, hogy hajlandó-e megvédeni ilyen minisztert.


Rigó Konrád, a parlamenten kívüli Szövetség (Aliancia) Híd-Most-platformjának elnöke úgy reagált, hogy a magyarkártyát Matovič és Gyimesi húzta elő. Kifogásolja, hogy valaki a szlovákiai magyarok nevében sértődik meg. „Ugyanúgy nem szeretem, ha valaki a kampányban akar minket felhasználni és kihasználni. Újra itt a magyarkártya. Igor Matovič és Gyimesi György, a szlovák populista bulvárpolitika nagymesterei húzták elő és dobták a politikai ring közepére azzal, ahogy Rastislav Káčer külügyminiszter szerencsétlen nyilatkozatára reagáltak” – írta Rigó a TASR-nek megküldött állásfoglalásában. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 02. 09., cs - 05:57

Rigó kit képvisel? A felvidéki magyarságot nyilván NEM! Jobban tenné, ha mélyen hallgatna és Isten őrizzen meg bennünket attól, hogy az ilyen alak parlamenti képviselő legyen!