2022. szeptember 23., 12:23
Frissítve: 21:49

Matovič leváltása: a Hlas is csatlakozott Sulíkékhoz

Összegyűltek az aláírások az SaS által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés összehívásához.

Igor Matovič
Fotó: TASR

Sulíkékhoz csatlakoztak Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) és Miroslav Kollár (Spolu) független honatya mellett a Hlas-SD képviselői.

A rendkívüli ülést leghamarabb a jövő héten hívhatják össze.

„Matovič nem az állampolgárok érdekei szerint látja el a feladatait. Pénzügyminiszteri tevékenysége során alkotmánysértést és törvénysértést követett el, és aláássa a polgári társadalom közfunkciók tisztességes és felelősségteljes betöltésébe vetett hitét”

– áll az SaS indoklásában. A párt szerint Matovič az ötleteivel feldúlja az államháztartást és nehezíti a kormány munkáját, nem tartja magát az alkotmányos és törvényes keretekhez, és ezzel árt a demokratikus jogállamnak és a polgári társadalomnak.

A liberális párt leszögezte, nem személyes okok állnak a leváltás kezdeményezése mögött, hanem alkotmányos, törvényi és politikai okok.
Zemanová elmondta, az indítvány támogatása ügyében először a kormánypárti oldalról korábban távozó képviselőket keresték meg, a szélsőséges képviselők megszólítását pedig kizárták.

A Hlas-SD képviselőinek támogatását Zemanová azzal magyarázta, hogy Peter Pellegriniék reagáltak a nyilvános ajánlatra, az SaS pedig elfogadta azt.

Matovič azzal reagált a leváltási kezdeményezésre, hogy az SaS kapcsolatba lépett a maffiával. Szerinte a lépés azt mutatja, hogy a választás után „mindenféle szégyenérzet nélkül csatlakoznak a smeresekhez”, vagy a Hlas-SD-hez.

A következő választás arról fog szólni, hogy ki követ el árulást és áll össze a maffiával, és kiknek lehet elhinni, hogy sosem csatlakoznak olyan emberekhez, akik teljesen szétlopták az országot és a lelkükön szárad Ján és Martina halála. Az OĽANO sosem köt koalíciót sem a Smer-SD-vel, sem az átkeresztelt Smerrel”

– mondta Matovič.

Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője kijelentette, csalódott az SaS eljárása miatt, szerinte bosszúról van szó. Ő is azt hangoztatta, hogy a liberálisok „szégyen nélkül” szövetkeztek azokkal, akik „éveken át ártottak az országnak és szétlopták a közpénzeket”.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.