2022. május 4., 15:21

Matovič erős mondatai: Lengvarský mondjon le, az ország pedig jobb államfőt érdemel Zuzana Čaputovánál

Igor Matovič biztosan nem támogatja Zuzana Čaputovát a következő államfői választáson.

Igor Matovič
Fotó: TASR

Az egykori kormányfő szerint Čaputová egy 

hamis és gyakran alattomos nőszemély.

A pénzügyminiszter ezt szerdán jelentette ki. 

„Nem őszinte, és szerintem alattomosan viselkedik. Két találkozóm volt vele, amiről, ha az emberek mindent tudnának, elborzadnának" - mondta Matovič a kabinet ülése után. Ugyanakkor elítélte a Smer-SD nyitrai  tüntetésén az elnök asszony személyére tett vulgáris megjegyzéseket. Matovič szerint Szlovákiának Čaputovánál jobb elnökjelöltet kell keresnie . „De attól tartok, hogy a fasiszta-maffia színtér összefog, és olyan erős jelöltet állít, hogy annál még Čaputová is jobb lesz. Szeretném azonban, ha nagyobb ambíciói lennének országnak" - zárta Matovič. Zuzana Čaputová köztársasági elnök egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy újraindul-e a legfőbb közjogi méltóság tisztségéért. Ha úgy dönt, hogy újra elindul az elnökválasztáson, az SaS támogatná.

Igor Matovič azt is mondta, hogy

szerinte az egészségügyi miniszternek, Vladimír Lengvarskýnak le kell mondania.

Az OĽaNO elnöke elmondta, már többször jelezte a miniszterelnöknek, Eduard Hegernek, hogy a jelenlegi egészségügyi miniszter nem alkalmas a funkció betöltésére, "megérett a visszahívására". Matovič ezt azzal indokolta, hogy a kórházak lassú ütemben épülnek, és a miniszter képtelen volt adósságuk alól mentesíteni az intézményeket. Matovič sajnálja, hogy az egészségügyi minisztérium késlekedik a helyreállítási terv kórházépítésre és kórházfelújításra vonatkozó részének megvalósításával. „Egy éve lett jóváhagyva a helyreállítási terv, azóta se valósult meg semmi. Az egész a kórházak adósságának 575 millió eurós rendezési tervére emlékeztet, amit 2020 szeptemberében hagytunk jóvá a kormányban” – mondta a pénzügyminiszter. Szavai szerint az egészségügyi tárca „fütyül az egészre, semmit sem tett, és máig nincs rendezve a kórházak adóssága”. Hozzátette, örülne, ha az egészségügyi miniszter végre cselekedne.

Matovič szerint Lengvarský helyett valószínűleg nem lehetne ismét kinevezni Marek Krajčí (OĽANO) volt egészségügyi minisztert, a kormánypártok ebben nem tudnának megegyezni. Hozzátette, hogy ez az egész a kormányfőre tartozik, de néhányszor már jelezte neki, hogy leválthatná Lengvarskýt. Matovič végezetül cáfolta, hogy Krajčí a tanácsadója lenne.

Richard Raši parlamenti képviselő (frakció nélkül) kedden (május 3.) kijelentette, hogy a minisztercsere ellenére nem történt semmilyen változás az egészségügyi tárcánál, ugyanazok irányítják, akik korábban. „A minisztériumi alkalmazottak arról beszélnek, hogy továbbra is mindenről Krajčí, Heger és Matovič dönt” - mondta Raši. Nemrég a Denník N-nek adott interjúban Martina Antošová is arról beszélt, hogy Krajčínak is beleszólása van abba, hol épül új kórház a helyreállítási alapból. Antošová a turócszentmártoni kórház építését készíti elő. Szerinte Krajčí Igor Matovič tanácsadója. Hozzátette, több forrásból is úgy értesült, hogy a projektekről részben Eduard Heger (OĽANO) kormányfő egészségügyi tanácsadója, Helena Hlubocká dönt. Hlubocká korábban Krajčí asszisztense volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.