2022. december 15., 21:55

Matovič a bukás után: Örülök, hogy nem mondtam le, kezdhetjük is a választási kampányt!

Kezdődik a választási kampány – jelentette ki a kormányról szóló parlamenti szavazást követően Igor Matovič. Az OĽANO elnöke a választási rendszer megváltoztatásának veszélyére figyelmeztetett, szerinte ez lesz a választás egyik kulcsfontosságú témája. Hozzátette, hogy az SaS és a parlamenten kívüli Progresívne Slovensko (PS) a szavazás során tanúsított magatartásával a maffiózók és a fasiszták közé került. Matovič örül, hogy végül nem adta át a lemondását az elnöki palotában.

matovic sulík
Igor Matovič és Richard Sulík
Fotó: TASR

„Kemény választási kampány veszi kezdetét” – mondta az OĽANO elnöke, azt állítva, a Smer-SD, a Hlas-SD és a Republika megegyezik a választási rendszer módosításáról, és ha hatalomra jutnak, a választási törvény lesz az első, amit megváltoztatnak. Úgy véli, vegyes választási rendszert vezetnek be, a parlamenti képviselők egy részét regionális listán választanák, mert ez jobban megfelel az említett pártoknak, de Matovič szerint ez az út a demokrácia végéhez vezet. „Ha nem tudunk ébresztőt fújni a demokraták számára, akkor elveszítjük a demokráciánkat, és ha a demokrata választók nem mennek el szavazni, akkor csak a demokratikus választás paródiáját láthatjuk majd” – mondta. Szerinte a PS és az SaS hiába álmodozik arról, hogy a Hlas-SD-vel fog kormányozni. „Pellegrini végül a maffiával lép kormányra” - mondta. Matovič szerint az SaS ezzel a szavazással aláírta a halálos ítéletét, úgy véli, a demokratikusan gondolkodó választó ezután nem szavazhat rá. Azt is hozzátette, bizonyítékai vannak Richard Sulík SaS-elnök korruptságára, ezeket a kampány során akarja nyilvánosságra hozni. Azt is kijelentette, Ján Krošlák képviselő, aki a kormány megbuktatására szavazott, korábban azt akarta tőle, hogy rendőröket vesztegessen meg.


Matovič a lemondása visszavonásának körülményeiről is beszélt.

Amikor láttam, hogy alighanem nincs más út, a kormányfő és Richard Sulík jelenlétében közöltem, hogy kész vagyok azonnal lemondani. De állásfoglalást akartam az SaS-től, hogyan fog viselkedni, megtartja-e a kormányt”

– magyarázta, hozzátéve, hogy végül azt a választ kapta a kormányfőtől, hogy Sulík nem tudja garantálni, hogyan fognak szavazni. „Átnyújtottam a lemondásomat és másolatot kértem róla” – folytatta Matovič. Elmondása szerint ekkor telefonáltak neki, és a hívás meggyőzte, hogy ne mondjon le, mert „az igazi harcosok nem hajtanak térdet a maffia előtt”. Azt az állítást visszautasítja, hogy a lemondását kitépte az elnöki iroda alkalmazottjának kezéből, de beismerte, hogy eléggé furcsa helyzet volt. Sajnálatosnak nevezte, ahogy az államfő kommunikál.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.